skip to Main Content
sint-annaland-tholen-13

Woonkernen: Sint Annaland. Feiten, DNA en overige bijzonderheden

Sint-Annaland is veel te bescheiden

Wie Sint-Annaland binnenrijdt kan niet om de grote jachthaven heen die het dorp heeft. Het getij bepaalt er het ritme. Sint-Annaland heeft immers een getijdehaven wat ligt aan de Krabbenkreek en is zo direct verbonden met de Oosterschelde, het grootste Nationale Park van Nederland. De jachthaven en haar faciliteiten zijn bijzonder populair, dankzij de perfecte ligging en niet in de laatste plaats dankzij de diverse horecabedrijven direct in de buurt. Het geeft Sint-Annaland een levendige dynamiek. De bijzondere kwaliteiten van de jachthaven zijn een publiek geheim. Wie er jaarrond geniet van zijn of haar uitvalsbasis naar de Zeeuwse wateren houdt dat graag voor zichzelf en de inwoners van Sint-Annaland zijn bescheiden.

Het appartementencomplex dat óp het havenplateau – op de grens tussen zee en land wordt gebouwd – doorbreekt dat en profileert Sint-Annaland als plek waar zichtbaar genoten mag worden. In het dorp staan meer markante gebouwen die dateren uit de lange geschiedenis van het agrarische dorp met veel tuinbouw. Die tuinbouw zorgt voor fleurige bloemenvelden in voorjaar en zomer die een wandeling of fietstocht nóg spectaculairder en kleurrijker maken.

In de tijd van de ‘vroege aardappelen’ gonst het van de bedrijvigheid op de plaatselijke veiling, waar ook de zoete aardappel een opvallend en succesvol nieuw product. In de zomermaanden vindt hier ook de veiling van streekproducten plaats of op ieder ander moment op afspraak. Zie en proef er wat Tholen allemaal produceert, soms kleinschalig, maar vooral puur en eerlijk.

Ieder bezoek aan Sint-Annaland eindigt bij de grootste jachthaven van de gemeente Tholen. De haven voert al vele jaren de Blauwe Vlag die garant staat voor een veilige en schone haven. Het kleine strandje naast de jachthaven dat immens populair is bij haar bewoners profiteert daar ook van.

Vanaf het prachtige zonneterras van clubgebouw Buutengaets ruikt u de zilte geur van het kraakheldere water. Al het moois uit het water en van het land proeft u op deze landtong met prachtig uitzicht rondom op de steeds veranderende natuur. Rondom de haven zijn steeds meer maritiem georiënteerde bedrijven te vinden, ideaal voor de ligplaatshouders. Ook voor het huren van een zeilboot kunt u daar terecht.

De rondvaartboten van de Frisia zijn populair onder inwoners en toeristen en maken tochten naar Zierikzee en andere nabijgelegen Zeeuwse havenplaatsen. Vermaard zijn de zeehondensafari’s. Op de zandbanken in de Oosterschelde ligt bij laag water altijd een grote populatie zeehonden te luieren. Ze laten zich gewillig bewonderen wanneer u langsvaart. Een onvergetelijke ervaring!

Nog meer moois verkennen rondom Sint-Annaland? Maak een Nattelaarzentocht onder begeleiding van Staatsbosbeheer naar de schorren en slikken.

Kijk ook eens op:

Gemeentearchief

Back To Top