Ga naar hoofdinhoud
sint-annaland-tholen-13

Woonkernen: Sint Annaland. Feiten, DNA en overige bijzonderheden

Sint-Annaland is veel te bescheiden

Wie Sint-Annaland binnenrijdt kan niet om de grote jachthaven heen die het dorp heeft. Het getij bepaalt er het ritme. Sint-Annaland heeft immers een getijdehaven wat ligt aan de Krabbenkreek en is zo direct verbonden met de Oosterschelde, het grootste Nationale Park van Nederland. De jachthaven en haar faciliteiten zijn bijzonder populair, dankzij de perfecte ligging en niet in de laatste plaats dankzij de diverse horecabedrijven direct in de buurt. Het geeft Sint-Annaland een levendige dynamiek. De bijzondere kwaliteiten van de jachthaven zijn een publiek geheim. Wie er jaarrond geniet van zijn of haar uitvalsbasis naar de Zeeuwse wateren houdt dat graag voor zichzelf en de inwoners van Sint-Annaland zijn bescheiden.

Sint-Annaland Sfeer

Levensgenieters

Eiland Tholen biedt alle ruimte voor spanning én ontspanning. Of je nu op of langs het water geniet van het mooie eiland, al fietsend of wandelend, Tholen ademt ruimte. Ruimte voor al uw wensen. Het rijke culinaire aanbod, de culturele activiteiten en de prachtige natuur bieden volop mogelijkheden voor echte levensgenieters. Ontdek hoe genieten hier helemaal vanzelf gaat.

Sint-Annaland - Fietsen

Ontspannen

Vanuit je woning in Suzannaland sta je binnen enkele minuten aan de grote open jachthaven van Sint-Annaland, het populaire zandstrandje aan de Krabbenkreek of kun je buitendijks wandelen of fietsen richting Stavenisse. In de omringende polders kom je helemaal tot rust.

De beste restaurants van Tholen

Horeca

In Sint-Annaland zijn diverse horecazaken te vinden in en buiten het dorp. Friet, snacks, pizza’s en dergelijk zijn te verkrijgen bij twee snackbars in het centrum. Voor een drankje kun je bij drie cafe’s terecht op het Havenplein. Allen hebben ook een buitenterras. Net buiten de Suzannapolder tref je vakantiepark de Krabbenkreek en brasserie De Deu-Braek. Vanaf het ruime terras heb je een prachtig polderzicht. Aan de haven van Sint-Annaland ligt restaurant De Buutengaets. Het restaurant heeft een goede naam en een zeldzaam mooi buitenterras wat als het ware hangt over het water. Voor een compleet overzicht van horecazaken zie ook eten en drinken op Tholen

WHS

Sport

Op sportief gebied is er veel te doen in Sint-Annaland, interessant voor individuele sporters als degene die meer in groepsverband iets willen doen. Het dorp kent een aantal grote sportverenigingen, zoals voetbalvereniging WHS, gymnastiekvereniging WIK, tafeltennisvereniging Smash ’76 en Tennisvereniging Sint-Annaland. Ook kun je leren schieten bij Pr. Juliana of genieten van en op het water als lid van watersportvereniging Sint-Annaland. Maar ook is er een vereniging voor de schietsport en de watersport. Klik hier voor een compleet overzicht en linkjes naar de betreffende clubs.

3e6e63e103102600774a6123d1a045d0

Cultuur

In Sint-Annaland zijn diverse culturele verenigingen actief. Er wordt in ieder geval veel gezongen, gelet op de vele koren. Er is voor ieder wat wils. De Koninklijke Fanfare Accelerando is de oudste muziekvereniging in de gemeente is in 1881 opgericht en nog steeds een actieve club met een muzikaal samenwerkingsverband met de Zeeuwse Muziekschool en basisschool De Casembroot. Klik hier voor  een compleet overzicht van culturele verenigingen in Sint-Annaland.

Leer Sint-Annaland kennen

Sint-Annaland profileert zich als plek waar zichtbaar genoten mag worden. In het dorp staan markante gebouwen die dateren uit de lange geschiedenis van het agrarische dorp met veel tuinbouw. Die tuinbouw zorgt voor fleurige bloemenvelden in voorjaar en zomer die een wandeling of fietstocht nóg spectaculairder en kleurrijker maken.

Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland Sfeer
Sint-Annaland - Fietsen
Sint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland SfeerSint-Annaland - Fietsen
Sint-Annaland Sfeer

Winkelen

Je vindt alles voor je dagelijkse boodschappen in de ruime en modern uitgeruste Jumbo supermarkt aan de Spuistraat of de diverse ambachtelijke winkels in de Voorstraat en aan de Ring. Je treft daar onder andere de volgende specialiteiten aan, een slager met een regionale klantenkring en een ambachtelijke warme bakker. Maar ook diverse kledingwinkels en kapsalons, drogisterij, juwelier, fietsenwinkel, boekhandel en een cadeauwinkel. Er zijn in Sint-Annaland ook twee slijters te vinden. Aan de jachthaven en op het bedrijventerrein net buiten Sint-Annaland tref je onder andere een maritieme winkel, een bouwwinkel, een keuken- en sanitairzaak, autobedrijven, gewasbeschermingsmiddelen en sierbestrating. Tevens kun je in Sint-Annaland op twee locaties de diverse soorten van brandstof verkrijgen.

Sint-Annaland Sfeer

Basisonderwijs

In het dorp zijn twee basisscholen te vinden die samen onder één dak opereren. Openbare basisschool De Casembroot en de School met de Bijbel bieden een compleet aanbod van onderwijs voor kinderen tot en met 12 jaar. Beide scholen zijn ook ingericht voor kleuters. Ieder op hun eigen manier organiseren de scholen vele binnen- en buitenschoolse activiteiten voor hun leerlingen.

Op diverse vlakken werken de beide scholen samen, bijvoorbeeld een jongerenproject met Zorgcoöperatie Anna Zorgt, waarbij wordt gewerkt aan de bewustwording rondom het zorgen voor elkaar. In deze brede school is ook een dependance van de Zeeuwse bibliotheek gevestigd, gespecialiseerd in boeken en andere educatieve middelen voor jongeren.

Sint-Annaland 10 - Zorgcentrum De Schutse

Zorgcentrum De Schutse

De inwoners van Sint-Annaland zijn trots op Zorgcentrum De Schutse. Een veilige haven voor wie niet meer thuis kan blijven wonen. Stichting Schutse Zorg Tholen heeft een protestants christelijke signatuur, echter iedereen is welkom. Ze biedt concepten aan voor verpleging, zorg, wonen, huishoudelijke ondersteuning, begeleiding, welzijn en dagbesteding. Wat betref dagopvang wordt dat op twee locaties in het dorp aangeboden. Indien nodig verzorgt de Schutse samen met Zorgcoöperatie Anna Zorgt het vervoer er naar toe en weer terug naar huis. Naast het uitgebreide team van medewerkers wordt dit zorgcentrum ondersteund door talrijke vrijwilligers uit het dorp en de gemeente Tholen.

Uniek is dat men op locatie nog steeds zelf de maaltijden maakt. In hun restaurant In de Buurte zijn gedurende zes dagen in de week ook 55+ inwoners uit het dorp welkom om te genieten van de heerlijke hun kookkunsten, de grote populariteit zegt genoeg.

_MG_2809

Appartementen- complex Annahof

In 2017 is het appartementencomplex Annahof in gebruik genomen. Het grenst direct aan de Suzannapolder en het Havenplein en is dus zeer strategisch gelegen, dichtbij alle voorzieningen. Woningcorporatie Stadlander is eigenaar van het complex wat bestaat uit
8 koopappartementen en 37 huurappartementen in allerlei soorten en maten. De bewonerscommissie van Annahof organiseert diverse leuke activiteiten voor haar bewoners. In het complex heeft Zorgcentrum De Schutse een dagopvang voorziening en Zorgcoöperatie Anna Zorgt heeft daar haar kantoor en organiseert in haar activiteitenruimte ook periodiek zinvolle en leuke activiteiten voor de leden van de coöperatie.

Groepsfoto vrijwilligersavond Anna Zorgt 10.11.2017

Anna Zorgt voor jou

Uniek in de wijde regio is de aanwezigheid van Zorgcoöperatie Anna Zorgt. Inwoners van Sint-Annaland hebben het initiatief genomen om samen te werken op het gebied van meer en betere zorg, met name voor de kwetsbare senioren in het dorp. De coöperatie richt zich nu op alle leeftijdsgroepen door het onder andere organiseren van activiteiten en het opzetten van initiatieven rondom zorg, gezondheid, vitaliteit en samen ook leuke dingen doen. Bijna de helft van het aantal huishoudens in Sint-Annaland is lid van Anna Zorgt. Niet alleen omdat ze nu zorg nodig hebben, maar ook om hiermee elkaar te steunen en samen de leefbaarheid in het dorp te verbeteren.

Drie vrijwilligerscoördinatoren zijn alle dagen telefonisch of per mail te bereiken. Op maandag- en donderdagmorgen houden ze kantoor. Anna Zorgt is sterk in ontwikkeling en krijgt steun en support van zowel de lokale als landelijke overheid en instellingen. Sinds de aanwezigheid van Anna Zorgt wordt er tussen de zorgprofessionals ook meer en beter samengewerkt en dat is goed voor iedereen. Kijk eens op www.anna-zorgt.nl

De Smisse

Medisch Centrum De Smisse

Sint-Annaland heeft momenteel twee huisartsen die vijf dagen in de week te vinden zijn het Medisch Centrum de Smisse middenin de Voorstraat. Onder dit dak is ook de apotheek te vinden en meerdere medische disciplines, zoals verloskundigen, logopedie, psycholoog, prikpost, fysiotherapie, medisch fitness, podoloog, uitleenpost hulpmiddelen en een diëtist. Sint-Annaland is trots op dit moderne en zeer goed uitgerust medisch centrum. Trouwens het centrum is op ieder moment te bereiken via patiëntenportal waarmee je gemakkelijk zelf je medicijnen kunt bestellen of een afspraak kunt maken. Kijk maar eens op www.desmisse.nl.

Vroonhof

Seniorencomplex Vroonhof

Aan het zorgcentrum is ook seniorencomplex de Vroonhof gebouwd. In een eigen appartement kunnen senioren dan langer zelfstandig blijven wonen en wanneer nodig gebruik maken van de diensten van het naastgelegen de Schutse.

Mocht het wenselijk zijn dan zorgen voorzieningen als de Schutse, Vroonhof, Annahof en Anna Zorgt dat ouder(s) heel dichtbij je kunnen wonen. Hij en/of zij krijgt een eigen plek en indien nodig is passende zorg snel geregeld.

Huisartsenpost

Huisartsenpost

Na openingstijden kun je terecht bij de huisartsenpost te Bergen op Zoom, zo’n 20 minuten rijden. Deze post maakt onderdeel uit van Ziekenhuis Bravis met locaties in Bergen op Zoom en Roosendaal.

Geschiedenis

In het jaar 1475 gaf Karel de Stoute zijn halfzus Anna van Bourgondië toestemming om een schorrengebied bij het eiland Tholen te bedijken. Zij stichtte er een kerk die ze opdroeg – en daarmee het gehele dorp – aan haar schutspatrones, de heilige Anna.

Sint-Annaland is een typisch Ring-Voorstraat dorp met de kerk in het midden van de Ring van huizen en schuren. Aan de andere zijde van de Voorstraat lag een haven. In 1492 werd een kruiskerk gebouwd en een bijbehorend klooster. Op 23 mei 1692 werd het dorp getroffen door brand. In korte tijd gingen 56 huizen, een meestoof, een brouwerij en 34 schuren verloren. De huidige kerk dateert uit 1899. In Sint-Annaland tref je twee molens aan, waaronder een houten standerdmolen uit 1684-85. Het is daarmee de oudste molen van Zeeland. De andere molen is korenmolen De Vier Winden uit 1847. In het voormalige gemeentehuis aan de Bierensstaat is sinds 1973 streekmuseum De Meestoof gevestigd.

Het waren met name de vele ambachtsheren die Sint-Annaland mede hebben ontwikkeld tot wat het nu is. Vooral in het oogsten van de Meekrapwortels was men hier zeer bedreven. Uit de wortels werd een oranje/rode kleursttof gehaald die kleur gaf aan Europa in de middeleeuwen. Het dorp had van oudsher dus vele landarbeiders en tal van kleine ondernemers. Dat zorgt nog steeds voor veel levendigheid en ontwikkelingsdrang in deze kern.

Back To Top