Ga naar hoofdinhoud

Travel Trade – Eiland Tholen

Op deze pagina vind je meer informatie over onze mogelijkheden als toeristische bestemming.

Welkom op Tholen

 

Welkom op de Travel Trade pagina van Eiland Tholen. Ons marketingteam informeert je graag over de voormalige eilanden Tholen en Sint Philipsland als toeristische bestemming. Tholen is een nog onontdekt stukje van de provincie Zeeland. Op minder dan een uur autorijden van Antwerpen, Breda en Rotterdam sta je in Zeeland. Dichterbij dan je denkt. Je vindt hier twee eilanden omringd door het grootste nationaal park van Nederland: de Oosterschelde. Hier voel je de wind door je haar en ruik je de zilte zee in de lucht. Een groen landschap met oude dijken, molens, boerenhoeves en authentieke kernen. Omkaderd door Nationaal Park Oosterschelde. We vertellen je hier graag welke unieke vakantiemogelijkheden dat oplevert. Wij helpen je op weg met tips, regelen één van onze lokale, getrainde gidsen of werken een op maat gemaakte groepsreis voor je uit. Ook kunnen wij je in contact brengen met verblijfsaccommodaties, restaurants en locaties voor vrijetijdsbesteding. We kunnen je zelfs volledig ontzorgen doordat je de boekingen rechtstreeks door ons kunt laten verzorgen. Daarnaast kunnen we verschillende producten bieden, waaronder promotiemateriaal, teksten en beeldmateriaal.

Contact:
Mail naar info@eilandtholen.nl

Navigeer direct naar:

Ontdek Tholen – tips om te zien en doen

Nationaal Park Oosterschelde

Tholen is omgeven door het grootste nationale park van Nederland, het Nationaal Park Oosterschelde. Dit biedt ongekende mogelijkheden om te duiken, varen, zwemmen en te vissen. Met de Frisia (grootschalig) of de Zwerver 3 (kleinschalig) kan je mee het water op. Laat je varen en zie de zeehonden of ga voor één van de andere arrangementen zoals een mosselvaartocht of een excursie naar de weervisserij.
Of huur een zeilboot in één van de jachthavens en ga zelf het water op.
Een bijzonder leuke uitdaging is het verkennen van de waterrijke omgeving op een sup-board.

Streekmuseum de Meestoof

Altijd al eens willen weten hoe de mensen vroeger leefden en waar ze werkten? Hoe gingen de mensen eigenlijk gekleed in de Thoolse klederdracht? Hoe zag een schoolklas eruit in 1910? En hoe leerden de kinderen in die tijd? Streekmuseum De Meestoof geeft een mooi overzicht van het vroegere leven en de cultuur op de eilanden Tholen en Sint Philipsland.
Het museum, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Sint-Annaland, heeft naast een thematische tentoonstelling die per seizoen wisselt hebben ook een uitgebreide vaste collectie met historische items welke van de eiland Tholen en Sint Philipsland afkomstig zijn. De collectie is samengesteld uit collectors-items en legaten. De vaste collectie is ondergebracht in het hoofdgebouw en de bijliggende schuren. De Noorse geschenkwoning op het terrein is een museumstuk op zich en ook te bezichtigen.

Roosevelt informatiecentrum

Oud-Vossemeer is het dorp van Roosevelt. De voorouders van de oud-presidenten van Amerika, Theodore en Franklin Delano Roosevelt en diens echtgenote Eleanor Roosevelt zijn afkomstig uit Oud-Vossemeer. Hun roemruchte geschiedenis en latere invloed op de wereldgeschiedenis wordt in het Roosevelt informatiecentrum duidelijk. Het informatiecentrum is gevestigd in het Ambachtsherenhuis, dat voorheen dienst deed als recht- en gemeentehuis.

Watersnoodhuis

In Stavenisse is het watersnoodhuis te bezoeken, een informatiecentrum waar het verhaal wordt verteld over de watersnood van 1953 op Tholen en Sint Philipsland en ook over de periode van het herstel daarna.

Streekproductenveiling Tholen

Streekproductenveiling

In Sint-Annaland is de streekproductenveiling een unieke beleving. In de enige aardappelveiling van Nederland krijgt het gewone publiek op één dag in de week de kans om in de veilingbankjes plaats te nemen. Via de veilingklok kun je dan je favoriete streekproduct kopen. Voor groepen is het mogelijk om deze bijzondere veilingsessies ook op afspraak te organiseren.

Stadswandeling vestingstad Tholen

Maak een wandeling met gids door deze gastvrije vesting aan het water. Tholen-stad bestaat al meer dan 650 jaar. De rijke geschiedenis van deze grote, kleine stad kun je beleven tijdens een boeiende wandeling door het historische hart van één van de mooiste vestingsteden van Nederland. Vrijwel volledig omringd door het water was het van oudsher zeer strategisch gelegen. In groepsverband wandel je met een ervaren lokale gids terug in de tijd en beleef je ook het stadsleven van nu. Pronte molens, imposante kerken, rijke huizen en vele prachtige anekdotes over het leven van de Tholenaar toen en nu.

Thoolse streekwinkels en verkooppunten

Streekproducten van dichtbij

Kom in aanraking met het authentieke Tholen door een bezoek te brengen aan de producenten van streekproducten. Hoor, zie en proef hoe de tradities uit het verleden nu voortleven. Ga mee met een gids op een culinair avontuur en ontdek wat de oever van de Oosterschelde aan eetbare schatten te bieden heeft.

Wandelen en fietsen

Een perfecte manier om Tholen te verkennen is te voet of met de fiets. Weg van alle drukte en genieten van het uitzicht over het water of de groene polders.  Er is zowel een compleet wandelnetwerk als fietsnetwerk beide op basis van knooppunten. Zo kan iedereen heel eenvoudig zijn eigen route samenstellen.

  • Bij elke kern op Tholen is ook een ommetje bewegwijzerd. Ieder ommetje heeft een thema zodat je tijdens je wandeling meer te weten komt over het dorp. Het thema en de bezienswaardigheden langs de route staan vermeld op informatiepanelen bij het startpunt. Leuk is ook het trekpontje bij landschapscamping Kruytenburg.
  • Er zijn verschillende voorbeeldfietsroutes beschikbaar waarmee je aan de hand van de knooppunten heel eenvoudig een leuk rondje kan fietsen.
  • Op diverse plekken zijn (elektrische fietsen) te huur. Of probeer eens een e-scooter of e-Harley.
  • Op unieke plekjes in Tholen zijn informatieborden geplaatst om je te attenderen op de bijzondere omgeving en verhalen. Pak deze kans om het verleden tot leven te laten komen.

Ontdekkingstocht per solex of e-scooter

Voor de oudere generatie is het een stukje jeugdsentiment en voor jongeren is het gewoon een hele leuke ervaring. Lekker toeren op een ouderwetse Solex, met z’n tweetjes of met een hele groep. Dit kan ook in een hele moderne uitvoering met een e-scooter. Zo maak je al toerend een gezellig dagje uit van.

Klapbank

In Anna Jacobapolder staat een moderne versie van een zogenaamde klapbank. Een prachtige plek om uit te rusten tijdens je wandel- of fietstocht en ondertussen te luisteren naar de verhalen van deze omgeving. Door middel van geluidsfragmenten en informatiepanelen kom je meer te weten over de cultuurhistorie van Anna Jacobapolder en Tholen.

Klapbank

Pontjes

Met de veerpontjes kun je te voet of met de fiets mee over het water. Zo maak je je route wel heel bijzonder. Je kunt van Gorishoek naar Yerseke, van Sint-Annaland naar Zierikzee en van Anna Jacobapolder naar Zijpe.

Rondom Tholen

In de directe nabijheid is nog meer te beleven.

  • Watersnoodmuseum Ouwerkerk hier kom je alles te weten over de gebeurtenissen op 1 februari 1953
  • Middelburg met haar rijke verleden als VOC-stad en indrukwekkende monumenten
  • Bevrijdingsmuseum Zeeland: Zeeland bezet en bevrijd in de Tweede Wereldoorlog met veel persoonlijke verhalen en in het bijzonder aandacht voor de Slag om de Schelde
  • Zierikzee een pittoreske monumentenstad met museumhaven
  • Bergen op Zoom een historisch vestingstad met middeleeuws stadspaleis, hier zijn ook de indrukwekkende Canadese en Britse erevelden uit de Tweede Wereldoorlog te vinden
  • Yerseke de bakermat van de oestercultuur
  • Antwerpen met historische binnenstad, bourgondische cultuur en beroemd uitgaansleven

Ontdek Tholen – historie en achtergrond

Ligging

De Gemeente Tholen bestaat uit 2 voormalig eilanden: Tholen (100km2) en Sint Philipsland (23km2) en is gelegen in de provincie Zeeland in het Zuidwesten van Nederland. De over de weg (A4) bedraagt de afstand naar zowel Rotterdam als Antwerpen ongeveer 60 kilometer.

De oostgrens met Noord-Brabant wordt gevormd door het Schelde-Rijnkanaal, die de havengebieden van Antwerpen en Rotterdam met elkaar verbindt. Met de passage van ruim 60.000 schepen is het één van de drukst bevaren scheepvaartverbindingen in Nederland. Voor schepen is het 1,5 uur varen naar Antwerpen en 4,5 uur naar Rotterdam.  Aan de zuidkant van Tholen ligt het Nationaal Park Oosterschelde.

Van ooit tot nu

De in 1971 gevormde gemeente Tholen, die in 1995 samenging met Sint Philipsland, heeft 9 woonkernen die verspreid liggen in een uitgestrekt agrarisch gebied van aaneen gedijkte polders. Alle 9 kernen hebben ieder hun eigen karakter en een eigen historisch verleden. De gemeente Tholen heeft bijna 26.000 inwoners en is nog steeds groeiende. De vestingstad Tholen is als grootste woonkern met bijna 9.000 inwoners. De streek heeft zoals heel Zeeland een relatief groot protestants volksdeel, op veel locaties wordt dan ook de zondagsrust gerespecteerd. Het katholieke deel concentreert zich vooral in Oud-Vossemeer en het stadje Tholen.

De oudste sporen van bewoning, die in deze omgeving zijn gevonden, dateren van rond het begin van onze jaartelling.

Het gebied is ten prooi geweest aan vele overstromingen en is met de aanleg van dijken en inpoldering aan zijn huidige vorm gekomen.

Het huidige natuurgebied, de Pluimpot, was ooit een grote geul die Tholen in een oostelijke en westelijke helft verdeelde. Bij de laatste overstroming – Watersnoodramp van 1953 – werd ruim de helft van Tholen door het zeewater overstroomd. In het zwaar getroffen Stavenisse vielen 153 doden. Na de Ramp werd de Pluimpot helemaal ingepolderd.

Natuurrijke omgeving

Het landschap van Tholen wordt voor een belangrijk deel aangekleed door de agrarische invulling. De kleur en structuur wisselt met de seizoenen. Dit vormt ook de bron van de vele overheerlijke streekproducten. Enkele gebieden zijn aangewezen als natuurgebied: de Pluimpot, de welen onder Stavenisse, het Stinkgat en het Rammegors. Deze gebieden hebben grote ornithologische en botanische waarde. Buiten het broedseizoen worden er regelmatig excursies naar deze gebieden georganiseerd. Tholen grenst aan de Oosterschelde: het grootste nationale park van Nederland. Dit water is dan ook dé must see van Zeeland. Tijdens een vaartocht is er een kans om zeehonden en bruinvissen te spotten, om van de vele vogelsoorten maar niet te spreken.

Economie

Tholen is een agrarisch gebied bij uitstek. De voornaamste gewassen zijn: tarwe, suikerbieten, aardappelen en uien, terwijl daarnaast de bloemzaadteelt een grote plaats inneemt. In Nederland staat Tholen vooral bekend om de aardappelen.

Na de strenge winter van 1962 kwam een einde aan een bloeiende bedrijfstak, de oestercultuur. Het grootste deel van de oesters vroor dood. Mede door de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal verdween ook de mosselcultuur. De Thoolse vissersschepen vissen nu op de Noordzee en hebben andere havens als thuishaven.

Naast de agrarische sector speelt de toeristisch-recreatieve sector een steeds grotere rol. Zo zijn er diverse campings en vakantieparken en hebben Sint-Annaland, Stavenisse en Tholen-stad een jachthaven. Vooral fiets- en wandeltoeristen vinden de weg naar Tholen.

Erfgoed

In Tholen vind je in vrijwel elk dorp nog wel een molen en zeker een kerk. Daarnaast zijn er nog vele andere prachtig bewaard gebleven gebouwen als voormalige stadhuizen, raadhuizen, woningen en watertorens. Niet te vergeten de monumentale boerderijen. Van Tholen-stad is nog een groot deel van de stervormige veste intact.

Bekijk deze impressie

Contact:
Meer informatie? Mail naar sandra@eilandtholen.nl of bel Peter Henkes +31-615077024

Back To Top