Ga naar hoofdinhoud
Sint-Annaland - Overige (5)
Stads- en dorpswandelingen
Sint-Annaland - Cultuur en historie (2)

Ontdek Sint-Annaland

Maak een wandeling met gids door Sint-Annaland

Sint-Annaland, gelegen op het prachtige eiland Tholen, is een nijver dorp wat het nodige te bieden heeft. Met haar grote jachthaven, verbonden met het Oosterschelde Nationale Park, is het een levendige plek met diverse water(sport)activiteiten. Horeca en culinaire genoegens zijn er volop aanwezig, evenals deen rijk en levendig verenigingsleven. De omringende polders bieden de perfecte gelegenheid voor rust en ontspanning. Sint-Annaland is een ideale uitvalsbasis voor echte levensgenieters.

Welkom bij de wandeltour van Sint-Annaland! Ben je klaar om te ontdekken wat onze prachtige kern te bieden heeft? Tijdens onze wandelingen nodigen wij je uit om je kennis en waardering voor Sint-Annaland te vergroten. We verkennen de geschiedenis en cultuur van het dorp en enkele van de meest opmerkelijke gebouwen en bijzondere objecten.

Een geschiedenis wat leest als ’n spannend boek

In het jaar 1475 gaf Karel de Stoute zijn halfzus Anna van Bourgondië toestemming om een schorrengebied bij het eiland Tholen te bedijken. Zij stichtte er een kerk die ze opdroeg – en daarmee het gehele dorp – aan haar schutspatrones, de heilige Anna.

Sint-Annaland is een typisch Ring-Voorstraat dorp met de kerk in het midden van een ring van huizen en schuren. Aan de andere zijde van de Voorstraat lag een haven. In 1492 werd een kruiskerk gebouwd en een bijbehorend klooster. Op 23 mei 1692 werd het dorp getroffen door brand. In korte tijd gingen 56 huizen, een meestoof, een brouwerij en 34 schuren verloren. De huidige kerk dateert uit 1899. In Sint-Annaland tref je twee molens aan, waaronder een houten standerdmolen uit 1684-85. Het is daarmee de oudste molen van Zeeland. De andere molen is korenmolen De Vier Winden uit 1847. In het voormalige gemeentehuis aan de Bierensstaat is sinds 1973 streekmuseum De Meestoof gevestigd.

Het waren met name de vele ambachtsheren die Sint-Annaland mede hebben ontwikkeld tot wat het nu is. Vooral in het oogsten van de Meekrapwortels was men hier zeer bedreven. Uit de wortels werd een oranje/rode kleursttof gehaald die kleur gaf aan Europa in de middeleeuwen. Het dorp had van oudsher dus vele landarbeiders en tal van kleine ondernemers. Dat zorgt nog steeds voor veel levendigheid en ontwikkelingsdrang in deze kern.

Rondleiding boeken

  • Tijdsduur: 1,5 uur.
  • Wanneer: Iedere dag op basis van beschikbaarheid gids.
  • Kosten: € 50 per groep (maximaal 20 personen).
  • Talen: Nederlands, Engels of Duits.
  • Bijzonderheden: Heb je speciale interesses? Laat het ons weten en je gids speelt daar zo goed als mogelijk op in.

Ga je liever zelfstandig op stap in Sint-Annaland, klik dan hier voor de Beleef & Proef route door Sint-Annaland.


In samenwerking met:
Streekmuseum De Meestoof

Boek een rondleiding met gids door Sint-Annaland: Vul het interesseformulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Naam(Vereist)
DD dash MM dash JJJJ
Tijd(Vereist)
:
Onze interesses gaan uit naar:
Voorkeurstaal
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top