Ga naar hoofdinhoud
Tholen-luchtfoto-web

Maak kennis met de 9 Thoolse woonkernen

Eenheid door verscheidenheid

Eiland Tholen en Sint Philipsland is het land van wind en water. Eindeloze polderlandschappen. Rust en ruimte. Dát is Tholen! De in 1971 gevormde gemeente Tholen en de gemeente Sint Philipsland werden in 1995 samengevoegd tot één gemeente. De negen woonkernen liggen verspreid in een uitgestrekt agrarisch gebied van aaneen gedijkte polders. De kernen hebben ieder hun eigen karakter en een eigen historisch verleden. Tholen is authentiek, overzichtelijk en gastvrij. En biedt voor ieder wat wils. Er is genoeg te doen, het hele jaar door. Tholen is een bijzondere ervaring voor zowel de recreant, de bewoner, als de werknemer en ondernemer. We vertellen je graag meer over onze mooie gemeente.

Inwonersaantallen (per 1 januari 2024)

Tholen                                                                                  8.421

Sint-Annaland                                                                      4.092

Sint-Maartensdijk                                                                3.567

Oud-Vossemeer                                                                   2.742

Sint Philipsland en Anna Jacobapolder                               2.702

Scherpenisse                                                                       1.853

Poortvliet                                                                            1.780

Stavenisse                                                                           1.697

In totaal                                                                           26.854

Havendagen Tholen
Eigenheid

Inwoners van het eiland Tholen voelen zich verbonden aan hun eigen dorp of stad. Daarna zijn ze Tholenaar en vervolgens Zeeuw. Je zou kunnen veronderstellen dat er op Tholen nauwelijks sprake is van samenhang tussen alle Tholenaren. Maar het tegenovergestelde is waar. De kleine gemeenschappen op Tholen hebben elkaar nodig en weten elkaar te vinden. Maar er gaat natuurlijk niets boven hun eigen vertrouwde kern. Het panoramisch landschap van het eiland Tholen voelt alomvattend. Akkerlanden lopen over in natuurgebieden en bijna overal heb je de horizon als uitzicht.

“De mensen zijn hier vriendelijk en groeten elkaar nog”

Elna Boon Sint Philipsland

De eilanden Tholen en Sint Philipsland waren in het verleden alleen bereikbaar via veerdiensten, later via bruggen en tegenwoordig ook via dammen. Met name de Zeeuwse Deltawerken – als antwoord op de watersnoodramp van 1953 – hebben de beide eilanden aan elkaar verbonden en levert de reiziger veel tijdswinst op. Aangezien Tholen direct aan de provincie Noord-Brabant grenst is er van oudsher een sterke oriëntatie op de Brabantse steden Steenbergen en Bergen op Zoom. Door de Philipsdam is Middelharnis een populaire bestemming om te winkelen en het middelbaar onderwijs. En door de aanleg van de Oesterdam wordt Tholen nu verbonden met de rest van Zeeland en zijn steden als Goes, Middelburg en Vlissingen goed te bereiken.

Verenigingen en organisaties die gemeente-breed opereren
Back To Top