Ga naar hoofdinhoud

ALVANTHO

Eerste Thoolse aardappelen geveild in Sint-Annaland: ‘Ze zien er allemaal schitterend mooi uit’

 

In Sint-Annaland zijn vanmorgen de eerste Thoolse aardappelen geveild. Dat gebeurde met de traditionele veilingklok. Handelaren uit het hele land kwamen naar Sint-Annaland om hun slag te slaan.

Volgens veilingmeester David Hage zijn de eerste Thoolse aardappelen later van het land gekomen dan normaal. “Vorig jaar zaten we op 31 mei en nu is het ruim drie weken later”, zegt hij. “We weten allemaal dat we een koud en nat voorjaar gehad hebben. De aardappelen hebben slechte omstandigheden gehad om te groeien. Het blijft natuurlijk een natuurproduct. Je bent afhankelijk van allerlei factoren.”
In Sint-Annaland worden de aardappels nog altijd geveild, terwijl dat op veel andere plaatsen niet meer gebeurt. “Wij zitten midden in het gebied waar de teelt plaatsvindt. Dat zijn altijd grote volumes en dan is het handig als de coöperatie in het teeltgebied zit. Dan kunnen de telers alles met een eigen vervoerder brengen.”

‘Schitterend mooi’

Een van de kopers is met zijn vrachtwagen uit Noord-Holland naar Sint-Annaland gekomen. “We staan op de markt, dus we moeten aardappels kopen”, zegt hij. “Dit de eerste aanvoer van de nieuwe Thoolse aardappelen. Ik vind ze bijzonder groot eigenlijk. Ze zien er allemaal schitterend mooi uit.”

Hij kocht een aardige partij om mee naar de markten te nemen. “Om deze tijd nieuwe bonken, dat is echt bijzonder”, zegt hij goedkeurend. “Dat zie je om deze tijd eigenlijk nooit, en zeker met de droogte niet.”

De enige aardappelveiling van Nederland is begonnen© Omroep Zeeland

De aardappelveiling met de traditionele veilingklok wordt maar een paar keer per jaar gehouden. Het vergt enige handigheid om op het juiste moment te drukken om een goede prijs te krijgen. “Je moet zorgen dat je net te laat drukt, want anders is het te duur”, zegt een van de handelaren lachend. “Dat verleer je niet hoor. Je moet de markt een beetje aankijken, even aanvoelen wat er gebeurt en dan moet je gewoon mee drukken.”

De enige aardappelveiling in Nederland is begonnen© Omroep Zeeland

Het eerste kratje aardappelen werd verkocht voor het goede doel. Dat leverde 2002 euro op, de veiling legt daar nog duizend euro bij. Dat geld is bedoeld om pootgoed te kunnen kopen voor boeren in Oekraïne en voor het ZRTI. Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut in Vlissingen waar mensen met kanker bestraald worden.

Back To Top