Ga naar hoofdinhoud

Tholen. Feiten, DNA en overige bijzonderheden

Tholen: Gastvrije vesting aan het water

Als je rondloopt in Tholen valt één ding op: de authentieke uitstraling. De vestingstad combineert haar historisch verleden op een uitstekende wijze met nieuw elan. Het historische stratenplan is al eeuwenlang niet veranderd en er zijn maar liefst 60 rijksmonumenten te vinden. Diverse historische panden hebben een stijlvolle nieuwe bestemming gekregen, zoals bijvoorbeeld hotel Tholen/restaurant JuNa aan de haven. De tram die vroeger een belangrijke verbinding was met Bergen op Zoom en Antwerpen komt terug in de nieuwe bestrating van de Eendrachtsweg, waarin de afwateringsgoten zo gevormd zijn dat het lijkt alsof het tramspoor er nog steeds ligt. Die tramverbinding was van korte duur, maar had destijds veel impact. Het is nog steeds een tastbaar stukje verleden. Tholen ademt historie.

De kern Tholen kent een aantal belangrijke elementen, het oude stadscentrum, omgeving Zoekweg en haar nieuwbouwwijken, zoals Buitenzorg, Dalempolder, Havenfront, Vestetuin en Stadszicht. De optelsom van al die elementen maakt Tholen zo bijzonder. In het oude stadscentrum vind je sfeervolle winkels, gezellige horeca en is de rijke historie nog duidelijk voelbaar. De omgeving van de Zoekweg is het gedeelte waar je vele onderwijs-, sport- en ontspanningsvoorzieningen aantreft zoals zwembad De Spetter, Gemeenschapscentrum Meulvliet en het sportpark met voetbal- en tennisvelden. Het Muzieklokaal van de plaatselijke muziekvereniging zorgt voor een culturele aanvulling. Ook de nieuwe Brede School Tholen, met als pronkstuk speeltuin Buutvrij zijn hier te vinden. Bij de nieuwe wijk Vestetuin is een modern winkelcentrum, waar ook twee grote supermarkten gevestigd zijn. “Er is bijna niets waarvoor je de brug over moet”, vertelt een inwoner. “In Tholen vind je qua voorzieningen bijna alles wat je nodig hebt. Er is een rijk verenigingsleven en er wordt veel georganiseerd voor de kinderen. Het kleinschalige ten opzichte van grote steden is voor veel mensen heel aantrekkelijk. Waar mensen vroeger wegtrokken blijven ze nu vaak hangen. Ik zie zelfs veel oud-klasgenoten terugkomen naar Tholen.” En dat is te begrijpen.

Tholen is een pareltje en wacht om door jou ontdekt te worden. Bekijk je Tholen van bovenaf dan herken je nog heel goed de stervormige contouren van de oude vesting. Het stadje maakt deel uit van de eerste waterlinie van Nederland en is van oudsher onlosmakelijk verbonden met water. Vroeger was er een echte visserijhaven. Het visserijverleden is nog goed merkbaar in Tholen. Er zijn nog steeds veel visbedrijven en viswagens die iedere dag “over de brug” in de wijde omtrek hun vis verkopen. De huidige jachthaven die aan de stad grenst is toegankelijk voor schepen tot 15 meter. Grotere schepen kunnen Tholen aandoen via het Schelde-Rijnkanaal, wat ook de grens is tussen de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Meer en meer cruiseschepen meren aan en zorgen voor extra dynamiek, in zowel de kern Tholen als de rest van de gemeente Tholen. Een wandeling over de vesten, de oude wallen en het historische stadshart is een prima manier voor een kennismaking met de stad. Dat kan op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een van de stadsgidsen. Boek eens zo’n stadswandeling onder begeleiding, meer dan de moeite waard.

org_09915ccd71d3e372_1599759464000-01

 RIJKE HISTORIE MET EEN VERBINDING MET HET WATER

Tholen ontstond in de 13e eeuw aan het water de Eendracht. Hier werd tol geheven waaraan de plaats dus haar naam te danken heeft. Na de indijking van de Dalempolder in 1364 werd de stad aan de noordzijde uitgebreid met de nieuwe stad en kreeg Tholen in 1366 stadsrechten. Tegen het midden van de 15e eeuw, toen grenzen van Tholen waren bereikt waren door inpoldering, was het stadje op zijn hoogtepunt. Kort daarna werd de stad door een ramp getroffen. In 1452 verbrandde het merendeel van de huizen en werden eveneens het gasthuis, stadhuis en de poorten door het vuur vernield. Vele eeuwen hebben de vestingwerken hun dienst bewezen, Na het vertrek van de Fransen werd de vesting in 1814 opgeheven en verdwenen de poorten en muren. Wat rest is nu een lommerrijk wandelgebied. Aan Tholens betrekkelijke isolement kwam een eind in 1928, toen de brug over de Eendracht voor het verkeer werd opengesteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze brug twee keer vernield. Tholen is in de laatste 20 jaar flink gegroeid, wat goed te zien is aan de nieuwbouwwijken, die aan het stervormige hart van het historisch centrum grenzen. Inmiddels telt de stad dan ook al meer dan 8.000 inwoners. Tholen ligt aan het Schelde-Rijnkanaal en is makkelijk te bereiken vanuit Noord-Brabant door vanaf de A4 de N286 te kiezen die over de Thoolse brug loopt.

Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de Grote Kerk, een kruisbasiliek in de Brabants-gotische stijl die zeker het bezoeken waard is. Andere historische bezienswaardigheden zijn het voormalige stadhuis, de slanke walkorenmolen De Hoop op de stadswal en molen De Verwachting die in 2009 volledig is gerestaureerd. Ook fraai is de RK Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Ter hoogte van de van de oude stadskern ligt de jachthaven met de historische scheepswerf Van Duivendijk. Deze werf is in 1872 opgericht, nog steeds in familiebezit en heeft zich ontwikkeld van scheepsbouwer voor de visserij tot jachtwerf.

Ook heel bijzonder is de veste die nog voor een heel groot deel intact is en die ooit is gebouwd als beschutting tegen ongewenste indringers. De stervormige veste die om de stad loopt is nu een schaduwrijke wandelroute, perfect om de groene wallen van de stad te verkennen. Opvallend aanwezig in het stadje is het 15e-eeuwse stadhuis van Tholen, ontworpen door leden van de beroemde architectenfamilie Keldermans. Wanneer je het stadhuis bezoekt, let dan ook goed op het carillonklokje uit de 15e eeuw, dit is de oudste van Nederland in zijn soort.

WERKEN EN WONEN GAAN HAND IN HAND IN THOLEN

Tholen ligt op de grens van Noord-Brabant en Zeeland, direct gelegen naast de A4 wat een belangrijke toegangsweg is naar de rest van Zeeland. Als je de Thoolse brug over het Schelde-Rijnkanaal overgaat en direct de 1e afslag naar rechts neemt dan kom je in het vestingstadje uit. Er is veel werkgelegenheid op de diverse bedrijventerreinen. Er zijn al diverse grote bedrijven die zich vanuit de randstad hebben gevestigd in Tholen, dit vanwege onder andere de strategische ligging, maar ook de gunstige grondprijzen. Binnen 5 minuten rijd je op de A4. Wonen in Tholen is heerlijk.

Het stadje is een groeikern met heel veel voorzieningen en het is er lekker rustig in vergelijking tot de omliggende grotere steden. Kleinschalig, toegankelijk en vriendelijk. Mensen kennen elkaar en maken graag een praatje. Ben je voor je werk aangewezen op een andere plaats? Dat is geen enkel probleem, want vanuit Tholen, ben je binnen 15 minuten in Bergen op Zoom, binnen 30 minuten in Roosendaal en binnen 45 minuten in Goes of Breda. Wil je naar Rotterdam of Antwerpen? Ook dat is prima te bereiken vanuit Tholen. Houd je van authentieke, historische panden? Dan is wonen in het sfeervolle oude centrum iets voor jou. Wil je liever een nieuwbouwwoning? Ook dan zijn er volop mogelijkheden. Bijvoorbeeld in het plan Burgemeesters van Tholen, in de wijk Stadszicht, het kleine project Kotterstraat of wijk Vestetuin. Het huren van een woning doe je onder andere via Woningcorporatie Stadlander.

Stadszicht II

THOL0003

Nieuwbouwproject Stadszicht II ligt aan de westrand van Tholen. Dit plan maakt deel uit van een grote, moderne wijkuitbreiding van de kern Tholen. Hoewel Stadszicht II dicht bij het historische centrum ligt, bevindt het zich midden in een landelijke omgeving. De nieuwe wijk sluit naadloos aan bij het Zeeuwse polderlandschap en is opgezet volgens eigentijdse stedenbouwkundige principes.

Molenvliet

Molenvliet Tholen

In het plan Molenvliet gaan maximaal 440 woningen worden gebouwd. Dichtbij de vele sport- en recreatieve voorzieningen en de Brede School Tholen. De wijk Molenvliet is in ontwikkeling en ligt straks direct naast een nieuwe toegangspoort tot de stad en die medio 2023 wordt opgeleverd. Men werkt met een zogenaamd flexibel stedenbouwkundig plan. Hierin worden vaste componenten opgenomen, zoals de hoofdgroen- en wegenstructuur.

LEUKE WEETJES

Lokaal kopen is leuk, lekkerder en veilig

‘In Tholen’ en ‘op Tholen’
Als de lokale bevolking spreekt over ‘op Tholen’, dan gaat het over het eiland Tholen. Praten mensen over ‘in Tholen’, dan gaat het over de kern Tholen. Altijd handig om te weten.

Tholen 12 - Venkelstraatje

Het mooiste straatje van Tholen
Het mooiste straatje van Tholen? Vaak wordt de Venkelstraat genoemd, echter de Kerstraat en Stoofstraat doen daar zeker niet voor onder. Neem zelf maar eens een kijkje. Met name in de wintermaanden zijn deze en andere straten in de kern van Tholen sfeervol verlicht met duizenden lichtjes.

18-08-15 Beelden Tholen

Top 50 Vestingsteden
Tholen staat in de ANWB Top-50 van mooiste vestingsteden van Nederland!

Gemeentehuist tholen

Gemeentehuis
Het gemeentehuis van de gemeente Tholen ligt aan de rand van de kern Tholen en heeft een moderne raadszaal die gericht is op hart van het eiland. Het is tevens één van de officiële trouwlocaties van de gemeente. Het gemeentehuis is vijf dagen in de week geopend voor het publiek. Kijk voor meer informatie op www.tholen.nl

VOOR ALLE BOODSCHAPPEN EN GEZELLIG SHOPEN

Voor funshoppen en sfeer ga je naar het oude stadscentrum. Hier vind je een mooie diversiteit aan winkels. Het is heerlijk om rond te kijken en lekker te snuffelen, bijvoorbeeld in één van de boekenwinkels, kledingzaken of cadeauwinkels. In de Kerkstraat vestigden zich onlangs een aantal nieuwe winkels, waaronder Boekhandel Oostdijk  die zijn intrek heeft genomen in een prachtig groot pand. Het Leger des Heils heeft hier tweedehandskledingwinkel Gaaf en Goed geopend.  Verder vind je in het centrum een bakker, diverse modezaken, een juwelier, opticien, stoffenwinkel, broodjeszaak, cadeauwinkel, een schoenenzaak en fietsenwinkel. Een leuke winkel voor cadeautjes, baby- of kinderkleding, ondergoed en lingerie. Voor delicatessen en verse belegde broodjes kan je terecht bij Kaeswienkeltje Potter. Goed wijnadvies krijg je bij slijterij ’t Wienuus  .en leuke cadeautjes kun je scoren bij de boekhandels, zoals Dieleman. Bij al deze zelfstandige ondernemers is persoonlijke aandacht de rode draad. Ze staan voor je klaar met advies en service en denken graag mee met jouw persoonlijke behoeftes. Op dinsdagochtend vind je op de Markt de weekmarkt.

Voor je dagelijkse boodschappen kan je terecht in het winkelcentrum Vestetuin aan het Terreplein. Hier is Vershof Tholen gevestigd, waar lokale ondernemers kwalitatieve producten bieden. Op dit plein vind je ook winkels van landelijke ketens, zoals een drogisterij, Gall & Gall en Primera. Daarnaast zijn de supermarkten Albert Heijn en Aldi hier gevestigd. Tussen dit winkelcentrum Vershof en de oude binnenstad is een wandelroute in ontwikkeling, hierdoor gaan beide winkelgebieden elkaar mooi aanvullen.

Aan de noordkant van de stad vind je vele visbedrijven. Vis hoort van oudsher bij Tholen. Vroeger werd vis ook vanuit Tholen gevangen, tegenwoordig alleen nog verwerkt en verkocht in een groot gedeelte van Nederland en België. Zelf wat vis scoren? Dan zit je in Tholen nog steeds goed. Voor klussen in huis en tuin kan je op het bedrijventerrein onder andere terecht bij een doe-het-zelf zaak en een tuin- en dierzaak.

Hier vind je nog meer inspiratie om lokaal inkopen te doen. Voor Thoolse streekproducten kan je ook prima terecht bij de streekwinkels die op het eiland te vinden zijn.

ONDERWIJS & KINDEROPVANG IN VELE VORMEN

Als het om je kinderen gaat is het van belang dat je opvang & onderwijs kunt kiezen dat bij je past. In Tholen Stad heb je een ruime keuze in kinderopvang en scholen. Zo opende de splinternieuwe Brede School Tholen in de zomer van 2021 haar deuren. Hier vind je de volgende basisscholen:

Daarnaast vind je bij de Brede School Tholen ook de overige voorzieningen:

Overige basisonderwijsvoorzieningen in Tholen:

Middelbaar onderwijs

Peuterspeelzalen en Kinderopvang:

Ook zijn er diverse gastouder initiatieven.

GEZONDHEID

In Tholen zijn goede faciliteiten aanwezig voor de dagelijks gezondheidszorg. Je vindt hier huisartsen, tandartsen en fysiotherapie. Huisartsenpraktijk Vliethof is gevestigd net buiten het centrum van Tholen. Een team van huisartsen, doktersassistenten en een praktijkondersteuner staat hier dagelijks klaar om je van de beste huisartsenzorg te voorzien. Hier vind je ook Sifra Verloskundige Praktijk Tholen. Het Bravis ziekenhuis heeft een dependance bij huisartsenpraktijk Vliethof.  Je bent met de auto in ca. 15 minuten bij het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom of in ruim 20 minuten bij het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Voor tandheelkundige zorg kan je terecht bij Kliniek voor Tandheelkunde Tholen. Zij bieden alle specialismen op het gebied van tandheelkunde.  In Tholen zijn diverse praktijken voor fysiotherapie. In de links hieronder vind je meer informatie.

 • FysioHolland
 • Fysio Tholen
 • Topfysiotherapie
 • Fysio Deurloo
 • Praktijk voor Fysiotherapie Clijsters
 • Hector Oefentherapie

Woonzorg in Tholen

Nederland 20160218 SVRZ Locatie Woonzorgcentrum Compagnieplein is een samenwerkingsproject van woningcorporatie Woongoed en SVRZ. In de 20 huurappartementen zijn voorzieningen aanwezig die het zelfstandig wonen tot op hoge leeftijd ondersteunen.

COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl

SVRZ (Stichting Voor Regionale Zorgverlening) biedt ouderenzorg aan in Zeeland. Zij bieden een totaalpakket van zorgdiensten waarbij wonen, zorg en welzijn op elkaar zijn afgestemd. In Tholen hebben zij diverse locaties, onder andere Buitenhof, Dalemhof en Ten Anker. Schutse Zorg Tholen biedt kleinschalige woonzorg voor senioren op de locatie Vestehof. Je kunt hier zelfstandig wonen in je eigen appartement. Indien nodig kan er thuiszorg verleend worden.

Le Séjour

dagbesteding tholen

Le Séjour biedt dagbesteding, begeleid wonen en werkvakanties voor mensen met psychiatrische of sociale problematiek. Vanuit het gezellige activiteitencentrum in de stad kunnen cliënten hun talenten en mogelijkheden ontdekken met activiteiten zoals koken/bakken, handwerken, boetseren, schilderen/tekenen, huishoudelijke werkzaamheden, sport, wandelen en klussen.

 Zorgboerderij Buytengewoon

Zorgboerderij tholen

Zorgboerderij Buytengewoon verzorgt kleinschalige dagbesteding voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking.

Zorgboerderij Den Oesterdam

Zorgboerderij Den Oesterdam

Kinderopvang & zorgboerderij Den Oesterdam verzorgt dagbesteding en logeerweekenden voor kinderen & jong volwassenen met een beperking.

Zorgloket Tholen ziet je

Tholen ziet je zorg

Samen een wandeling maken, in de tuin werken of gewoon een praatje maken. Iemand die een lamp voor je ophangt, die meegaat naar de arts of die helpt om ingewikkelde formulieren in te vullen. Soms hebben mensen hulp nodig bij iets alledaags. De overheid verwacht dat mensen steeds meer zelfredzaam zijn. Maar kwetsbare mensen krijgen dat lang niet altijd voor elkaar. Want wat als je ziek bent, in problemen zit of niemand in de buurt hebt om op terug te vallen? Tholen ziet je zorgt ervoor dat er dan tóch hulp komt. De vrijwilligers zetten zich in voor mede-Tholenaren die te weinig of geen mensen in hun omgeving als helper hebben. Zij bieden hulp aan mensen die dat nodig hebben, ongeacht hun cultuur of religie.

ONTSPANNEN

Wandelen

Een fijne en toegankelijke manier van ontspannen is wandelen. In Tholen vind je knooppunten van het bekende wandelroutenetwerk, waarmee je zelf je routes kan uitzetten over verharde en onverharde wegen. Een stadswandeling in het mooie Tholen is ook altijd een goed idee. Hier vind je meerdere uitgestippelde wandelingen in en buiten de kern Tholen. Het leukste is om een stadswandeling te doen onder begeleiding van een stadsgids. Er gaat een wereld voor je open! Via de Keersluis loop je een mooie route langs het Schelde-Rijnkanaal. Je kunt ook een rondje lopen in het Stadsbos van Tholen, dat aan de zuidkant van Tholen ligt. Het bos is 15 ha groot en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Superleuke korte themawandelingen (ommetjes)

Fietsen op Tholen

Het fietsenknooppuntennetwerk brengt je naar de mooiste plekjes in de omgeving van Tholen. Neem een kijkje op de eilanden, waar je kan uitwaaien op rustige polderwegen of genieten van het uitzicht over het water. Lekker weg van alle drukte. Of steek de brug over richting de Brabantse Wal. Je kunt uiteraard lekker op je eigen fiets gaan, maar je kan ook (elektrische) fietsen huren bij Bike Totaal Tholen en Tweewielercentrum Tholen of kies voor een E-cruiser, te huur bij Ecruiser Tholen. Het bijzondere is dat je hier buitendijks kunt fietsen tot aan Sint-Maartensdijk, dus met een prachtig zicht over het water. Dat is redelijk uniek in Nederland!

Zwemmen en suppen

Van eind april tot half september is openluchtzwembad De Spetter geopend. Je kunt hier vrij zwemmen of banenzwemmen en ze verzorgen zwemlessen. Daarnaast wordt er regelmatig iets georganiseerd zoals spelletjesmiddagen, buurtsportactiviteiten, dauwzwemmen, en zelfs hondenzwemmen! Zwemmen en recreëren in natuurwater kan bij het strandje bij de Bergse Diepsluis. “Heerlijk om op een mooie zomeravond naar toe te rijden met de kinderen”, aldus een lokale bewoonster. Je kan hier ook terecht voor het tegenwoordig populaire suppen.

Duiken

De Bergse Diepsluis bij de Oesterdam is een populaire stek om te duiken een van de weinige duikplaatsen in de Oosterschelde zonder stroming. Je kunt hier dus altijd duiken. Kenmerkend zijn de vele sepia’s die hier in het voorjaar naar toe trekken om te paren. Elk jaar komen honderden duikers op dit fenomeen af. Ook pijlinktvissen maken van deze broedplaatsen gebruik.

Bowlen

Bowling De Thoolse Brug is het adres om gezellig te gaan bowlen met vrienden, familie of collega’s. Het is ook mogelijk om hier diverse oudhollandse spelen te doen.

Jachthavens

Bij de kern Tholen vind je twee jachthavens; Jachthaven Tholen tegen het centrum van de stad. Bij Watersportvereniging De Kogge vind je meer informatie over de jachthaven in de stad. Op 7 kilometer afstand aan de Oesterdam vind je Oesterdam Marina.

Schaatsen

Als het in de winter lang genoeg vriest kan er heerlijk geschaatst worden in Tholen. Net buiten de wallen, op de voormalige oesterputten en vlakbij het gebouw van de scouting. Hier wordt een mooie schaatsbaan gecreëerd. Ook in de binnenstad kan geschaatst worden. De Veste is dan een hele populaire schaatsplek. Vooral ’s avonds met de verlichte molen op de achtergrond is het een magische plek.

Activiteiten op, rond of in het water

Er zijn een aantal bedrijven die rondvaarten verzorgen vanaf de Bergse Diepsluis. Neem eens een kijkje bij: Salamander-2 waar je rondvaarten en andere activiteiten kunt doen. Onvergetelijk wordt een tocht met de Zwerver-3 van schipper Jos en zijn vrouw Ilse Molenaar. Beiden hebben een passie voor varen. Zij vinden het een geweldige uitdaging om tijdens rondvaarten iedereen aan boord van hun schip De Zwerver 3 mee te laten genieten van al het moois wat er in Nationaal Park de Oosterschelde te vinden is. Voor rondvaarten, een dagje vissen, een mosselvaartocht, een excursie naar de weervisserij, een zeehondenontdekkingstocht of varen en fietsen ben je hier aan het goede adres. De Zwerver 3 ligt in aan de Oesterdam bij de Bergse Diepsluis.

De Stoere Eenvoud en de Medusa-F zijn authentieke historische schepen. In de loop der jaren zijn ze van alle gemakken voorzien. De schippers kennen hun vaartuigen op hun duimpje en doen niets liever dan uitvaren. Bijvoorbeeld langs de oevers van het Schelde-Rijnkanaal of het ruime sop van de Oosterschelde. Afhankelijk van weer en getij is er veel mogelijk. Neem onder het varen vooral ook eens een kijkje benedendeks, waar de schipper je misschien wel één van zijn sterke verhalen vertelt.

Ga je er liever in een sloep op uit? Kijk dan eens bij Bing Sloepverhuur Tholen. Je kunt hier een sloep huren, met en zonder schipper. Bij Waterrijk Oesterdam kan je diverse watersport activiteiten doen, zoals waterfietsen, kanoën, suppen of een 4- of 12-persoons boot huren. Je kunt zo in alle rust de prachtige natuur ervaren, eilandjes ontdekken en het unieke vogelgebied bewonderen.

HORECA

In Tholen zijn verrassend veel leuke horecagelegenheden te vinden. Een aantal in het centrum en ook rond de Kaaij – nabij de haven – vind je leuke gelegenheden. Hieronder vind je een greep uit deze horecazaken waar je zeker eens een kopje koffie kan gaan drinken, lunchen, borrelen of lekker dineren.

Aan de Kaaij, bij de haven:

 • Restaurant JuNa in Hotel Tholen is in 2021 open gegaan. Daar kun je genieten van koffie met gebak, een gezellige borrel, lunch of diner. Het is een sfeervol restaurant met een ruim opgezet terras direct naast de haven. Tevens is dit één van de zeven Thoolse Informatiepunten en de ondernemers vertellen je daar graag wat er allemaal nog meer te doen is.
 • Sabina’s Diner staat garant voor een smaakvolle lunch, diner of een goede kop koffie en thee. In de gelijknamige winkel in het centrum kan je terecht voor belegde broodjes.
 • Een bijzondere zaak is de Vlinderbloem in de Visstraat, wat tevens een werkplek is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast koffie en thee met iets lekkers zijn hier ook leuke spulletjes te koop.
 • Hotel Restaurant SAM is ook in 2021 van start gegaan. SAM is een hotel en Italiaans restaurant in Tholen.
 • Hof van Holland heeft een bruin café, ruim terras en visrestaurant.
 • Het Koggedek is In het clubhuis van watersportvereniging De Kogge en kunnen bezoekers van de haven en passanten terecht voor een hapje en een drankje.

In het centrum:

 • Eet & Drinklokaal Hart van Tholen. Je kunt hier terecht voor lunch, diner of als je iets te vieren hebt.
 • Café Old Friends is een gezellig bruin café in de Hoogstraat. 

In de omgeving:

 • Eeterij de Thoolse Brug hoort bij de gelijknamige bowling. Je kan hier lekker wat drinken en snacken als je aan het bowlen bent, maar ook lunchen, steengrillen, koud en warm buffet en kinderpartijtjes behoort tot de mogelijkheden
 • T-Tuin ‘t Ouweland ligt in de Schakerloopolder op een rustige en prachtige locatie in het polderlandschap en bevindt zich ongeveer 2 km ten zuidwesten van het centrum Tholen bij het buurtschap het Oudeland. Een mooie pleisterplaats tijdens een fietstocht in de zomermaanden!
 • Tevens in buurtschap het Oudeland tref je Nellies Private Dining In een nostalgisch boerderijtje kookt de eigenaresse en haar zoon de sterren van de hemel en zorgen voor een persoonlijke en warme sfeer.
 • Het Oesterdam resort is prachtig gelegen aan het water. Je vindt hier het à la carte restaurant Oesterdam Dining & Lounge. Bij de Marina Beach Club hebben ze een loungebar, royaal terras en een cabanastrand, wat tevens een geliefde plek is voor een huwelijksceremonie.
Tholen - Drankje op het terras
Restaurant JuNa
Oesterdam Dining & Lounge

VERBLIJVEN IN THOLEN

In Tholen-stad:

 • Aan de sfeervolle haven vind je Hotel Tholen, een rustig en kleinschalig hotel en van vele gemakken voorzien.
 • Ernaast ligt Hotel SAM.
 • Bij B&B Gastenverblijf Waterfront is een bijzonder logeeradres aan de haven van Tholen met prachtig uitzicht op de contouren van de vestingstad.
 • Tiny House Tholen ligt in het centrum van het vestingstadje Tholen. Een prima keuze als je op zoek bent naar een appartement met tuin.
 • B&B Tholen ligt aan de Kerkstraat en heeft twee sfeervolle gastenverblijven.
 • Bij Bed en Brood Tholen aan de Markt in hartje Tholen kan je rustig overnachten in een monumentaal pand.
 • Ben je in het gelukkige bezit van een boot dan kan je verblijven in de Thoolse jachthaven. Direct aan het water zijn ook een ook een aantal camperplaatsen beschikbaar.

In de omgeving:

 • Ben je op zoek naar rust, ruimte, natuur en luxe? Dat vind je allemaal op het resort Waterrijk Oesterdam. Het is heel bijzonder om te overnachten in de villa’s aan het water en in de luxe hotelsuites. Je kunt hier onbezorgd genieten en compleet ontspannen in het schitterende Zeeuwse landschap.
 • Op het eiland Tholen zijn veel campings en vakantieparken te vinden. Je vindt hier een overzicht.
Waterrijk Oesterdam

SPORT EN ACTIVITEITEN

Voor de jeugd is er veel te doen in Tholen. Voor de basisschoolkinderen verschijnt er jaarlijks een boekje met alle mogelijke sporten en activiteiten. Van mountainbike clinics tot paintball, bowlen en suppen. Er is een heel veelzijdig aanbod.

Jij op Tholen

De buurtsportcoaches en jongerenwerkers van Jij op Tholen organiseren samen met de inwoners veel activiteiten voor de jeugd. Het streven is dat alle inwoners actief worden op sportief en cultureel gebied. Kijk hier voor een overzicht van de activiteiten.

 

In Tholen zijn veel verschillende sportverenigingen actief zijn. Hieronder vind je een greep uit het gigantische aanbod:

sporten-tholen-beterbekend-01

CULTUUR

 

Muziek; Tholen heeft een rijke muziekhistorie en er wordt veel georganiseerd op het gebied van muziek.

Koninklijke Muziekvereniging Concordia
Concordia bestaat al sinds1884. De vereniging bestaat uit een aantal onderdelen, zoals de samenspeelgroep, concertslagwerkgroep, klein orkest en harmonieorkest. Voor muziekles kun je hier ook terecht. Concordia beschikt over een eigen gebouw, ’t Muzieklokaal aan de Zoekweg.  De vereniging organiseert diverse concerten en optreden tijdens bijzondere momenten, zoals Koningsdag en Dodenherdenking.

Muziekschool Zeeland
Muziekschool Zeeland verzorgt muzieklessen in Gemeenschapshuis Meulvliet.

Piano- en orgelles
Voor piano- en orgelles kan je ook terecht bij ervaren muziekdocent Paul Heijboer.

Cultikoor Tholen
Cultikoor Tholen repeteert op dinsdagavond in Gemeenschapshuis Meulvliet. Ze treden regelmatig op.

Gem. Zangvereniging Crescendo
Zangvereniging Crescendo bestaat al 80 jaar en heeft ook  jeugdkoor Sjaloom. Het koor repeteert wekelijks en staat onder leiding van dirigent Paul Heijboer.

Via deze link vind je nog meer zangverenigingen en koren in Tholen.

WIR-festival
De Stichting Tholen rockt organiseert jaarlijks het  Women in Rock Festival

Stadhuisconcerten
De Stichting Anthonie Keldermans heeft als doel om jaarlijks een aantal kamermuziekconcerten uit te laten voeren waarbij historische uitvoeringspraktijk hand in hand gaat met een authentiek instrumentarium. In het concertseizoen organiseert de stichting een reeks avondconcerten en van mei t/m september een serie stadhuisconcerten op de zaterdagmiddagen. Dan wordt er ook gespeeld vanaf het carillon in het Stadhuistorentje.

Activiteiten en evenementen

Tholen Sterk Havendagen
De Havendagen Tholen worden om het jaar georganiseerd. De volgende versie staat voor vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni 2024 op de kalender. De stichting weet tot op heden een veelzijdig programma te presenteren waar drommen met bezoekers op afkomen.

De Thoolse Mijl
Zwemvereniging De Eendracht organiseert jaarlijks De Thoolse Mijl, een zwemtocht voor de sportieveling. 1.850 meter zwemmen in de prachtige Oosterschelde van de Oesterdam naar Strijenham.

Thools Bierfestival
Het Thools Bierfestival is hét bierfestival in de regio met verschillende kleinere brouwers, optredens en foodtrucks. Vindt normaal gesproken plaats in het voorjaar in gemeenschapscentrum De Meulvliet.

Braderie Tholen
Het laatste weekend van augustus vindt de braderie van Tholen plaats. Amsterdam heeft de 7 straatjes, maar Tholen heeft tijdens de braderie het “8-je van Tholen” zoals het in de volksmond genoemd wordt, een mooie route om de braderie te bezoeken!

Oesterdam Events
Bij Oesterdam Events ben je aan het juiste adres voor diverse outdoor activiteiten. Je kunt kiezen uit meer dan 50 activiteiten, waaronder suppen, vlotten bouwen, paintball, een Rib Experience, Expeditie Oesterdam, Ik hou van Zeeland, een escape room en nog veel meer. Leuk om met een groep een mooie dag door te brengen.

Havendagen Tholen

Kunst

Kunstroute Tholen
De Kunstkring Tholen organiseert jaarlijks eind april de Kunstroute. Op een 1500 stappen lange wandelroute exposeren beeldende kunstenaars en treden podium- en toonkunstenaars op. Tegen een aantrekkelijk decor als in het “Oude Stadhuis”, in de Gasthuiskapel, in enkele kerken, bij de beide molens en ook in enkele door particulieren ter beschikking gestelde oude herenhuizen. (Semi-)professionele kunstenaars uit de regio presenteren zich tijdens deze twee dagen van muziekplezier en kunstgenot. En natuurlijk ontbreken de basisschoolleerlingen niet! Zij exposeren ieder jaar in de Grote Kerk.

Open Atelier Route Tholen
Kunst van Thoolse bodem ontdekken, ook dat is mogelijk in Tholen. De ateliers van 15 Thoolse kunstenaars, verspreid over het eiland, zijn van juni tot en met september iedere eerste zaterdag van de maand geopend. Het aanbod is heel divers. Tijdens de Open Atelier Route Tholen zijn naast allerlei vormen van schilderkunst is er glaskunst, kunst van strandvondsten, vilt- en textielkunst en keramiek te zien. Al deze kunstenaars openen hun deur en heten je van harte welkom.

Kunstateliers
In Tholen vind je diverse kunstateliers, bekijk hun websites om te zien wat ze op dit moment te bieden hebben.

Open Atelier

KERKEN

In Tholen vind je een breed aanbod aan kerken en kerkgenootschappen. Voornamelijk protestants en er is ook een katholieke gemeenschap.  Kijk hier voor een volledig overzicht van kerken op het eiland Tholen.

SOCIAAL

Servicebureau Voor Elkaar

Servicebureau Voor Elkaar is er voor iedereen. Het bureau is geen zorgverstrekker, maar jong en oud is er wel aan het juiste adres als het gaat om informatieverstrekking, het opzetten of coördineren van (sociale/culturele) activiteiten en vrijwilligersondersteuning. Het servicebureau probeert inwoners uit de gemeente Tholen op allerlei manieren van dienst te zijn. Als vraagbaak, onderzoeker, adviseur, coördinator, stimulator of voorlichter. Voor meer informatie: servicebureau@tholen.nl

Vrijwilligers
Tholen kent een heel actief vrijwilligersleven. Zo heeft de groep vrijwilligers “Blijven Spetteren” het voor elkaar gekregen om zwembad De Spetter  een fantastische make-over te geven waardoor het nu het paradepaardje van de gemeente is!

Diverse instanties zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Op de website van de gemeente Tholen vind je een overzicht waar ze op dit moment vrijwilligers kunnen gebruiken.

Jij op Tholen
Naast de activiteiten die Jij op Tholen organiseert, kunnen ook jongeren die ondersteuning nodig hebben hier terecht. Dit kan zijn in de vorm van een luisterend oor, een activiteit of gesprek. Het jongerenwerk staat klaar voor vragen over de jongere zelf, vrienden, thuis, school, werk of de coronamaatregelen. Jij op Tholen organiseert ook een Mama café en activiteiten voor mantelzorgers en vrijwilligers.

Leger des Heils
In Tholen stad heeft het Leger des Heils een Gaaf & Goed kledingwinkel in de Kerkstraat. In Sint-Maartensdijk is het dienstencentrum Loods 3 gevestigd. Het biedt hulp op sociaal maatschappelijk terrein en geeft steun op plaatsen waar daar behoefte aan is. Bij het sociaal spreekuur kan je terecht met vragen over een uitkering of belasting.

Stichting Hart tot Hart Tholen
Stichting Hart tot Hart Tholen helpt gezinnen die om wat voor reden dan ook, in financiële problemen verkeren. Zij helpen met eerste levensbehoeften. Dit gebeurt door het samenstellen en uitdelen van voedselpakketten. Voor materiele goederen is er een samenwerking met het Leger des Heils. Mail voor meer informatie naar harttotharttholen@live.nl

Samen Doen
Samen Doen is een spaarprogramma in de gemeenten Tholen en Bergen op Zoom. Met Samen Doen kunnen punten worden gespaard bij deelnemende lokale winkeliers, ondernemers en instellingen.

Roparunteam Tholen
De Roparun is een non-stop estafetteloop die sinds 1992 wordt gehouden tussen Rotterdam en Parijs. In het pinksterweekeinde, van zaterdagmiddag tot en met maandagmiddag, moeten de deelnemers een afstand van ongeveer 520 kilometer afleggen. Met de Roparun wordt met een team geld ingezameld voor een goed doel.

Overige verengingen & organisaties

Vogelvereniging Vogelvreugd
Vogelliefhebbers kunnen terecht bij Vogelvereniging Vogelvreugd, die als doel heeft bevordering van de vogelteelt, de vogelkennis, de vogelstand en de vogelliefhebberij. Bij de vereniging zijn zowel senioren als jeugdleden actief.

 Fotoclub Fotho
Fotho, Fotoclub Op ThOlen is een relatief jonge club voor amateurfotografen. Door het jaar heen worden er clubavonden en exposities georganiseerd en leden kunnen deelnemen aan fotowedstrijden. Het doel van de club is om voor iedere fotograaf de fotografie te verbeteren en samen bezig te zijn met een leuke hobby die voor iedereen toegankelijk is.

Scheepsmodelbouwvereniging Tholen
Liefhebbers van modelbouwen kunnen terecht bij Scheepsmodelbouwvereniging Tholen

Stichting Tholen Sterk
Het bestuur van de Stichting Tholen Sterk heeft als doel het organiseren van evenementen met als doel om samen met inwoners, verenigingen en bedrijven Tholen op de kaart te zetten. De evenementen moeten de inwoners van Tholen verbinden en tegelijkertijd bezoekers trekken uit de hele gemeente en ver daarbuiten.

Stichting Kunstkring Tholen
Stichting Kunstkring Tholen is de organisator van de Kunstroute Tholen. Het evenement dat cultuur en kunst van Tholen combineert en bezoekers een inkijk geeft in de gedachten en drijfveren van de deelnemende kunstenaars en deze kunstenaars op hun beurt een podium biedt.

Taalhuis Tholen
Taalhuis Tholen is er voor iedere inwoner van de gemeente Tholen die behoefte heeft aan taalondersteuning. De taalcoaches verzorgen taalondersteuning zowel individueel als in groepsverband. Zij ondersteunen bij lezen, schrijven en spreekvaardigheid van de Nederlandse taal.

Back To Top