Ga naar hoofdinhoud
1e trainingsgroep 2021
Stadswandeling Tholen
Stadswandeling Tholen

Ontdek idyllisch Tholen

Maak een wandeling met gids door deze gastvrije vesting aan het water

De kern Tholen op het gelijknamige eiland is al meer dan 650 jaar springlevend. De rijke geschiedenis van deze grote, kleine stad kun je beleven tijdens een boeiende wandeling door het historische hart van één van de mooiste vestingsteden van Nederland. Vrijwel volledig omringd door het water was het van oudsher zeer strategisch gelegen. In groepsverband wandel je met een ervaren lokale gids terug in de tijd en beleef je ook het stadsleven van nu. Pronte molens, imposante kerken, rijke huizen en vele prachtige anekdotes over het leven van de Tholenaar toen en nu. Welkom in Tholen.

Waar komt de naam Tholen vandaan? Ken je het oudste carillonklokje van Nederland? Wat is het verschil tussen een Hoogaars en een Hengst? Wat is een travaille? Waar liggen de roots van Karin Bloemen? Waarom was de winter van 1963 een desastreus jaar? Waar liep de tram en waar kwam die vandaan? Deze en nog veel meer onderwerpen passeren de revue tijdens een georganiseerde rondwandeling door Tholen.

In de maanden juni, juli, augustus en september staat iedere zaterdag om 14 uur één van onze gidsen klaar om je mee op pad te nemen. Kosten € 5 per persoon te betalen voor aanvang van de rondleiding. Verzamelpunt is restaurant JuNa/hotel Tholen aan de Kaaij.

Gastvrije vesting aan het water

De stad ontstond in de 13e eeuw bij een tol aan de Eendracht en ontving in 1366 stadsrechten. De naam Tholen is te danken aan de tol die er geheven werd. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de Grote of Onze-Lieve-Vrouwenkerk, een kruisbasiliek in de Brabants-gotische stijl die zeker het bezoeken waard is. Andere historische bezienswaardigheden zijn het voormalige stadhuis, de slanke walkorenmolen ‘de Hoop’ op de stadswal en molen ‘De Verwachting’, die in 2009 volledig is gerestaureerd. Ter hoogte van de van de oude stadskern ligt de jachthaven met een historisch scheepswerf. Deze werf is je bezoek meer dan waard.

Ook heel bijzonder is de nog geheel intacte veste die ooit is gebouwd als beschutting tegen ongewenste indringers. De stervormige veste die langs de stad loopt is nu een heerlijke wandelroute, perfect om de groene wallen van de stad al te verkennen. Opvallend aanwezig in het stadje is het 15e eeuwse stadhuis van Tholen, ontworpen door leden van de beroemde architectenfamilie Keldermans. Wanneer je het stadhuis bezoekt, let dan ook goed op het carillonklokje uit de 15e eeuw, dit is de oudste van Nederland in zijn soort. Tholen is in de laatste 20 jaar flink gegroeid, wat goed te zien is aan de nieuwbouwwijken, die aan het stervormige hart van het historisch centrum grenzen. Inmiddels telt de stad dan ook al meer dan 8.000 inwoners. Tholen ligt aan het Schelde-Rijnkanaal en is makkelijk te bereiken vanuit Noord-Brabant door de N286 die over de Tholense brug loopt.

Vaste rondleidingen

 • Tijdsduur: 1,5 uur.
 • Wanneer: Iedere zaterdag van juni t/m september om 14.00 uur.
 • Kosten: € 5 per persoon.
 • Taal: Nederlands.
 • Bijzonderheden: Aanmelden is niet noodzakelijk.
 • Startpunt: Hotel Tholen/restaurant JuNa, Kaaij 2, 4691 EE Tholen (Open in Google Maps).

Rondleiding boeken

 • Tijdsduur: 1,5 uur.
 • Wanneer: Iedere dag op basis van beschikbaarheid gids.
 • Kosten: € 50 per groep (maximaal 20 personen).
 • Talen: Nederlands, Engels, Duits of Frans.
 • Bijzonderheden: Heb je speciale interesses? Laat het ons weten en je gids speelt daar zo goed als mogelijk op in.

Bron uitgelichte foto: Pieter Heijboer – Eendrachtbode


In samenwerking met:
Gastvrije Vesting aan het Water

Boek een rondleiding
Vul het interesseformulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Naam(Vereist)
DD dash MM dash JJJJ
Tijd
:
Onze interesses gaan uit naar:
Voorkeurstaal
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top