Ga naar hoofdinhoud

Vachtvilten

Vachtvilten op Thoolse boerderij ’t Ceciliahof

Maak kennis met een eeuwenoud ambacht op een eeuwenoude Thoolse boerderij; het vachtvilten. In een hele of een halve dag maak je van een geschoren vacht van één van onze Drentse Heideschapen een pronkstuk. Lekker ontspannen bezig zijn met wol, water en zeep temidden van de Thoolse landerijen, heerlijk toch?

Wat is vachtvilten?

Bij vachtvilten wordt een ‘vegetarische vacht’ gemaakt door een afgeschoren vacht op een wollen ondergrond te vilten. Het lijkt dan op een schapenhuid, maar is eigenlijk afkomstig van een schaap dat nog gewoon vrij rondloopt!

  • Vachvilten is heel milieuvriendelijk. Bij het vachtvilten komen totaal geen akelige chemicaliën aan te pas, alleen water en zeep!
  • Het is een zeer diervriendelijke vacht: het schapenvachtje dat wij maken heeft geen vel of huid aan de achterzijde, maar een zachte wol-laag van vilt. Het geschoren schaap loopt gewoon nog lekker ergens te grazen!

De boerderij en de schapen

Tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse ligt onze in 1738 gebouwde boerderij ’t Ceciliahof verscholen. Op de binnendijken daarvan grazen onze Drentse Heideschapen. Zij spelen de hoofdrol in onze uit de hand gelopen hobby

De vachten van deze dieren zijn werkelijk schitterend en de wol is natuurlijk een prachtig duurzaam product. Jaarlijks worden onze dieren op ambachtelijke wijze geschoren. Van de prachtige vachten die eraf komen maken we mooie viltvachten en andere werkstukken door ze te bewerken met water, zeep en wrijving. U kunt zelf ervaren wat het oude ambacht vachtvilten nu werkelijk inhoudt in één van onze workshops.

De workshops worden op ons erf gegeven waar het enige dat u hoort de vogels en de schapen zijn.

Zelf uw eigen vachtje vilten? Kijken wat we nog meer te bieden hebben? Neem een kijkje op onze website

Locatie: Boerderij ’t Ceciliahof, Tweede dijk 4, Sint Maartensdijk.
Openingstijden: 15 minuten voor aanvang workshop of op afspraak
Kosten: € 99 vachtviltworkshop excl vacht, vacht bij te kopen vanaf € 20.
Voorwaarden: De workshop gaat door bij aanmelding van 2- 6 personen én droog weer met maximaal windkracht 4.

Back To Top