Ga naar hoofdinhoud

Getijdenbakken Oosterschelde

Ontdek de onderwaterwereld zonder te duiken!

 

Om het onderwaterleven in de Oosterschelde toegankelijker te maken heeft Natuurvereniging Tholen drie betonnen getijdenbakken geplaatst bij Scherpenisse. Wanneer de betonnen bakken tijdens vloed met water worden gevuld, blijft het water staan als het eb is, hierdoor is het mogelijk om vissen, zeewier en schelpen te observeren. Het project heeft als doel om het onderwaterleven in de Oosterschelde toegankelijk te maken. Het is een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met de biodiversiteit in de regio. Het initiatief is gericht op educatie en bewustmaking en is een interessante attractie voor scholieren, toeristen en lokale bewoners.

De betonnen getijdenbakken zijn geplaatst vlakbij Brasserie De Zeester te Scherpenisse, Waterschap Scheldestromen heeft de locatie aangewezen voor de bakken. Als Natuurvereniging Tholen hebben we verschillende werkgroepen, bijvoorbeeld voor vogels, wieren, planten en landschapsbeheer. Een aantal vrijwilligers uit die werkgroepen houdt zich ook bezig met natuur- en milieueducatie. We verzorgen buitenlessen voor schoolklassen en willen graag het onderwaterleven toegankelijk maken voor iedereen. Met de betonnen getijdenbakken kunnen we jaarrond natuureducatie verzorgen, zowel voor scholieren als recreanten. We zijn niet langer afhankelijk van eb en dat maakt deze educatieve attractie uniek.”

In de bakken zien kinderen vele soorten schelpdieren leven en kunnen ze wel eens een eikapsel van o.a. roggen aantreffen. Ook kunnen ze kennis maken met voedsel voor grotere vissen en ontdekken hoe de dieren zich voortbewegen onder water. Dit alles zonder nat te worden of te moeten duiken. Het is een prachtige manier om kinderen en volwassenen te betrekken bij de natuur. De betonnen getijdenbakken zijn een geschenk aan de Thoolse gemeenschap ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de natuurvereniging dit jaar. Het is een laagdrempelige manier van natuureducatie die voor iedereen toegankelijk is. Het is een initiatief dat bijdraagt aan de bewustmaking en educatie over de biodiversiteit van de regio.

Wil je meer weten over de betonnen getijdenbakken of heb je interesse in een educatief programma? Neem dan contact op met de Natuurvereniging Tholen en ontdek de prachtige onderwaterwereld van Zeeland!

Bezoek de website van natuurvereniging Tholen

Back To Top