Ga naar hoofdinhoud
cultuur-tholen-geschiedenis

De geschiedenis komt tot leven

Tholen kent een rijke geschiedenis. Wist je dat de Amerikaanse familie Roosevelt daar onderdeel van is? Kom ontdekken hoe de mensen op Tholen vroeger leefden, ontdek de banden tussen het Huis van Oranje en Tholen en bezoek de indrukwekkende expositie over de Watersnood in de Thoolse musea:

Oranjekamer

Wat is het verband tussen het Huis van Oranje en Sint-Maartensdijk? En wat had het kasteel in Sint-Maartensdijk daarmee te maken? Het verhaal van museum De Oranjekamer begint in de vroege middeleeuwen en eindigt in onze tijd, waarin nog steeds aanwijzingen van deze gebeurtenissen te vinden zijn. De Oranjekamer voert je mee tot aan de gloriedagen van het kasteel en laat de geschiedenis van de gemeente Tholen tot leven komen!

Watersnoodhuis

In het oude gemeentehuis van Stavenisse bevindt zich nu het Watersnoodhuis. Hier vinden bezoekers informatie over de watersnoodramp van 1953. In februari dat jaar werden Tholen en St. Philipsland zwaar getroffen. De dijken braken op diverse plaatsen en ook enkele binnendijken hielden het niet. Veel mensen kwamen tragisch om het leven. Een expositie in woord en beeld.

Roosevelt informatiecentrum

De Amerikaanse familie Roosevelt komen oorspronkelijk uit Oud-Vossemeer in de gemeente Tholen. Zo ook de drie belangrijkste leden van de Amerikaanse tak: Franklin Delano, Theodore en Eleanor. Hoe zij terecht kwamen in Amerika, en hoe het de voorouders verging, dát toont het Roosevelt Informatiecentrum in een kleine, toegankelijke expositie. Deze bevindt zich in het ambachtsherenhuis dat in de 18e eeuw in bezit van Dhr. Rosevelt was. Een feit dat het verhaal nog meer tot leven brengt.

Streekmuseum De Meestoof

Hoe leefden de mensen in Tholen vroeger? Waar werkten ze? Hoe zagen ze eruit? Streekmuseum De Meestoof geeft een overzicht van het vroegere leven op Tholen en Sint Philipsland. En van al het mooie wat uit deze eilanden is voortgekomen: zoals de keramiek en glaskunst van Chris Lanooy en de meekrapteelt. Het museum blíjft leuk om te bezoeken, dankzij de jaarlijkse wisseltentoonstellingen.

Back To Top