Ga naar hoofdinhoud
Sint-Maartensdijk Eiland Tholen
IMG_5215
IMG_5241

Ontdek Sint-Maartensdijk

Maak een wandeling met gids door Sint-Maartensdijk

Ben jij op zoek naar een kern met een verhaal? Dan is Sint-Maartensdijk dé perfecte plek voor jou. Gelegen aan de zuidwestkust van het eiland Tholen, biedt deze prachtige oranje smalstad het nodige aan bijzondere gebouwen. Laat je verrassen door het historische centrum, vol met rijksmonumenten zoals de imposante Maartenskerk uit de 15e eeuw en het prachtige oude Raadhuis uit de 16e eeuw.

In Sint-Maartensdijk vind je de perfecte combinatie tussen historie en moderne bouwstijlen. Ben je klaar om te ontdekken wat deze prachtige kern te bieden heeft? Tijdens onze wandelingen nodigen we je uit om je kennis en waardering voor Sint-Maartensdijk te vergroten. We verkennen de geschiedenis en cultuur van het dorp en enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden en bijzondere objecten.

Smalstad, verbonden met Oranje

Al in de 13e eeuw wordt Sint-Maartensdijk genoemd in de Nederlandse geschiedschrijving. Eind 14e eeuw verwierf de familie Van Borssele het kasteel ten noorden van Sint-Maartensdijk. Dit kasteel was ook het thuis van heer Frank van Borssele en gravin Jacoba van Beieren. Alienora van Borssele, de zuster van Frank, heeft de plaats in 1485 stadsrechten geschonken, waardoor de smalstad versterkt kon worden met wallen, vesten en drie poorten. Via de eerste vrouw van Willem van Oranje, Anna van Egmond – beter bekend als Anna van Buren – kwam het kasteel Sint-Maartensdijk in de 16e eeuw in het bezit van de Oranjes. Uiteindelijk is het na een periode van verval in 1818 afgebroken. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw zijn er archeologische opgravingen gedaan naar de overblijfselen. Tegenwoordig is alleen de slotgracht nog zichtbaar, aan de rand van het dorp.

Vanaf de zestiende eeuw is Sint-Maartensdijk één van de acht Zeeuwse smalsteden. Dat zijn kleinere plaatsen met stadsrechten maar zonder zitting in de Staten van Zeeland. In Streekmuseum De Meestoof is meer informatie te vinden over de band van Sint-Maartensdijk met de Oranjes, een band die nog steeds bestaat. Zo bezocht Koningin Beatrix Sint-Maartensdijk in 1996 en Koning Willem-Alexander is momenteel Heer van Sint-Maartensdijk.

Rondleiding boeken

  • Tijdsduur: 1,5 uur.
  • Wanneer: Iedere dag van de week op basis van beschikbaarheid gids.
  • Kosten: € 50 per groep (maximaal 20 personen).
  • Talen: Nederlands, Engels of Duits.
  • Bijzonderheden: Heb je speciale interesses? Laat het ons weten en je gids speelt daar zo goed als mogelijk op in.

Boek een rondleiding met gids door Sint-Maartensdijk: Vul het interesseformulier in en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

Naam(Vereist)
DD dash MM dash JJJJ
Tijd(Vereist)
:
Onze interesses gaan uit naar:
Voorkeurstaal
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top