Ga naar hoofdinhoud
stavenisse-tholen-04

Woonkernen: Stavenisse. Feiten, DNA en overige bijzonderheden

Ontdek sfeervol Stavenisse

Wie rondwandelt of fietst door Stavenisse vergaapt zich aan de prachtige geveltjes uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Neem de tijd om dit prachtige voorstraatdorpje te ontdekken. Wandel van de haven naar de hervormde kerk door de Voorstraat waar achter de leilinden het rijke verleden van Stavenisse zichtbaar is.

Maar, bewonder aan de haven eerst de Stavenisse Molen, de korenmolen die Stavenisse sinds 1801 rijk is en het voormalige gemeentehuis op de kop van de haven. Hier vonden de inwoners tijdens de Watersnoodramp van 1953 een veilig heenkomen. Niettemin werd Stavenisse zwaar getroffen en verdronken er 153 mensen. Stavenisse had daarmee de meeste doden te betreuren van heel Tholen.

‘Het Zeemonster’ aan de weg naar Sints-Maartensdijk is het monument dat ons daaraan herinnert. Net als de twee fraaie natuurgebieden die de omgeving van Stavenisse rijk is: de Geulse Weel en het Diepe Gat zijn. In werkelijkheid overblijfselen van deze en eerdere dijkdoorbraken.
De haven van Stavenisse werd na de ramp betiteld als ‘zwakke schakel’ en met sluiting bedreigd. Dankzij hevig verzet werden andere oplossing gezocht en is Stavenisse inmiddels de veilige haven van veel watersporters en sportvissers.

Onze wandeling door de fraaie Voorstraat eindigt bij de Hervormde Kerk. Een relatief jong gebouw, maar als u bedenkt dat hij in 1910 de kerk uit 1617 verving omdat die te klein was…

Verenigingen in Stavenisse:

Sportverenigingen
Sportvissers- en Watersportvereniging Stavenisse
Voetbalvereniging SC Stavenisse
Gymnastiekvereniging Kwiek
IJsclub Eendracht Bindt
Schietvereniging Prinses Beatrix

Overige verenigingen/organisaties
Stichting actief Stavenisse
Stichting Woord en Daad
Hervormde vrouwenvereniging Niet in eigen kracht
EHBO, afd. Stavenisse

Back To Top