Ga naar hoofdinhoud
oud-vossemeer-tholen-04

Woonkernen: Oud-Vossemeer. Feiten, DNA en overige bijzonderheden

Oud-Vossemeer. Lekker op de grens van Zeeland en Brabant

De plaats Oud-Vossemeer maakte deel uit van de heerlijkheid Oud- en Nieuw-Vossemeer. Tegenwoordig zijn het twee verschillende dorpen, gescheiden door het drukbevaren Schelde-Rijnkanaal. Oud-Vossemeer ligt in Zeeland en Nieuw-Vossemeer in Noord-Brabant. Het pittoreske dorpje is omgeven door uitgestrekte, vruchtbare polders. Bewonder er de Nederlandse Hervormde kerk, het Ambachtsherenhuis, het Smidsklokje en korenmolen ‘De Jager’.

Laat u meeslepen door de bijzondere geschiedenis van dit kleine dorpje dat nauwe banden met de bekende presidentsfamilie Roosevelt uit de Verenigde Staten. In het begin van de 17e eeuw emigreerde de stamvader van het geslacht Roosevelt vanuit Oud-Vossemeer naar New-York. Het Wapenschild van de familie hangt nog altijd in het Ambachtsherenhuis waarin tegenwoordig het Roosevelt Informatiecentrum is gevestigd. Een monument dat de vier vrijheden verbeeld zoals die ooit zijn geformuleerd door president Franklin Delano Roosevelt, herinnert aan deze band.

Het Huys van Roosevelt is niet alleen een gezellige brasserie, maar ook de uitvalsbasis om deze bijzondere Thoolse kern te leren kennen. In Oud-Vossemeer zijn katholieke en Brabantse invloeden zichtbaar en voelbaar, onder andere door de uitbundige viering van carnaval. Oud-Vossemeer is bovendien elk jaar start- en aankomstplaats voor de bekende en uitdagende Zevendorpenwandeltocht die wandelaars door heel de gemeente Tholen voert.

Back To Top