skip to Main Content
tholen-tholen-04

Woonkernen: Tholen. Feiten, DNA en overige bijzonderheden

Ontdek idyllisch Tholen

De historische stad Tholen is de grootste kern van de gemeente en telt inmiddels meer dan 8.000 inwoners. Het idyllische centrum bevat talloze sfeervolle smalle straatjes waar je heerlijk kunt slenteren. Je vindt er verrassende winkeltjes en ateliers.

De stad ontstond in de 13e eeuw bij een tol aan de Eendracht en ontving in 1366 stadsrechten. De naam Tholen is te danken aan de tol die er geheven werd. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de Grote of Onze-Lieve-Vrouwenkerk, een kruisbasiliek in de Brabants-gotische stijl die zeker het bezoeken waard is. Andere historische bezienswaardigheden zijn het voormalige stadhuis, de slanke walkorenmolen ‘de Hoop’ op de stadswal en molen ‘De Verwachting’, die in 2009 volledig is gerestaureerd. Ter hoogte van de van de oude stadskern ligt de jachthaven met een historisch scheepswerf. Deze werf is je bezoek meer dan waard.

Ook heel bijzonder is de nog geheel intacte veste die ooit is gebouwd als beschutting tegen ongewenste indringers. De stervormige veste die langs de stad loopt is nu een heerlijke wandelroute, perfect om de groene wallen van de stad al te verkennen. Opvallend aanwezig in het stadje is het 15e eeuwse stadhuis van Tholen, ontwerpen door leden van de beroemde architectenfamilie Keldermans. Wanneer je het stadhuis bezoekt, let dan ook goed op het carillonklokje uit de 15e eeuw, dit is de oudste van Nederland in zijn soort. Tholen is in de laatste 20 jaar flink gegroeid, wat goed te zien is aan de nieuwbouwwijken, die aan het stervormige hart van het historisch centrum grenzen. De stad ligt aan het Schelde-Rijnkanaal en is makkelijk te bereiken vanuit Noord-Brabant door de N286 die over de Tholense brug loopt.

Uitgelichte bedrijven

Back To Top