Ga naar hoofdinhoud

Kees van Koeveringe – Juwelier- en kantoorboekhandel van der Maarl-Walhout

In het centrum van de vermaarde smalstad Sint-Maartensdijk staat op de markt al sinds 1969 de Juwelier en Kantoorboekhandel Van der Maarl – Walhout. In 1960 begonnen de schoonouders van Kees met een juweliers- en optiekzaak en wat huishoudelijke artikelen waarna ze in 1969 verhuisden naar de Markt. De vrouw van Kees, Tiny, staat dan ook al sinds 1979 in de winkel. In 1985 kwam Kees door zijn huwelijk met Tiny in de prachtige winkel. Optiek en huishoudelijke artikelen gingen er uit en alle aandacht kwam te liggen op de juweliersafdeling en de boeken. Sinds 1991 kwam er een vestiging van Post.nl bij.

Kees en Tiny beheren de zaak samen maar hebben vanaf het begin twee personeelsleden in dienst. Kees had allang wat met goud en juwelen want zijn vader was goudsmid in Goes. Geen wonder dat Kees de juwelen en sieraden voor zijn rekening nam. ,,Ik kan er zo van genieten dat klanten tevreden de deur uitgaan. Of het nu een mooi kettinkje is van een meisje of een trouwring, dat maakt niet uit.” Tiny vindt het heel belangrijk dat mensen lezen en is erg geïnteresseerd in boeken. Ze probeert vooral het educatieve te benadrukken. Kees: ,,Wat de kantoorbenodigdheden betreft, is het steeds meer op particulieren gericht en niet meer zo op bedrijven.”

Service

Kees vindt de persoonlijke aandacht voor de klant heel belangrijk. ,,Kwaliteit en service staan centraal. In principe hebben we alles maar we kunnen natuurlijk nooit zoveel aanbieden als op internet. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hier een goede keuze kan maken.” Kleine reparaties en kleine dingetjes als batterijen worden hier allemaal geleverd. De mensen kunnen er altijd terecht. Dat is een extra service. De klanten komen uit de hele gemeente Tholen als het om juwelen en sieraden gaat. Voor de andere benodigdheden komen de mensen vooral uit Smerdiek en de omliggende plaatsen. Als Kees naar de toekomst kijkt, wil hij nog graag vijf jaar doorgaan op dezelfde manier als nu. ,,We passen ons aan maar grote verbouwingen zoals in 1988 en 1991 zitten er niet meer in.”

Ontmoetingsplaats

De toeristen worden wel wat gemist de laatste jaren want die kwamen nogal eens een cadeautje halen maar dat kwam door corona. Kees vindt het van groot belang dat de lokale winkels blijven bestaan. ,,Daarom moet iedereen zijn best doen zoveel mogelijk lokaal te kopen. Het is ook een sociaal gebeuren. We nemen alle tijd om met de klanten te praten en ze praten ook heel veel met elkaar. De winkel is echt een ontmoetingsplaats en dat is door het postkantoor alleen maar toegenomen. Kletskassa’s hebben we hier niet nodig.” Kees vraagt zich wel af hoe de lokale winkels de jeugd van zestien tot dertig jaar kunnen bereiken. ,,Deze belangrijke groep moeten we beslist niet vergeten. Lokale winkels houden de leefbaarheid in stand.”

 

 

Juwelier-Kantoorboekhandel Van der Maarl-Walhout
Markt 22
4695 CG Sint-Maartensdijk
0166-662486

Facebook ➜

Back To Top