Ga naar hoofdinhoud

Ommetje Poortvliet

Verrassend centraal

Deze wandelpaden brengen je op “onbekende” plaatsen via leuke elementen en je maakt kennis met het landschap en de rijke cultuur(historie) van Poortvliet. Deze korte themawandeling (ommetjes) is bewegwijzerd door groene bordjes met gele richtingspijlen met icoontje van de Sint-Pancratiuskerk!

Over dit ommetje Tholen
Voor deze wandelroute (zwarte lijn op de onderstaande kaart) volg je onderweg de groene bordjes met de gele richtingspijlen met het icoontje van de Sint-Pancratiuskerk. De lengte is 5,2 km. Je kunt de route ook uitbreiden via de andere (knooppunt) nummers van het wandelnetwerk.

De ambachtsheerlijkheid Poortvliet wordt in archiefstukken voor het eerst genoemd in 1200. In 1203 is sprake van Lambertus, castellanus (kasteelheer) de Portvliete. Zijn voormalige slot lag westelijk van de kerk bij de in 1853/1854 afgegraven vliedberg ter hoogte van de huidige Prins Bernhardstraat.

Het eerste deel van de plaatsnaam, poort of port, kan duiden op een haven. Vliet duidt op stromend water. Hoewel het dorp nu ver van het water ligt, is het ontstaan in een inbraakgeul van de Pluimpot. De Deestraat volgt de noordelijke oever, de Stoofstraat de zuidelijke oever van deze geul.

De buurtschap Oud-Kerkhof aan de grens met Tholen is waarschijnlijk de oudste woonkern en het dorp Poortvliet zelf is pas ontstaan na de afdamming van de inbraakgeul in de 11de of 12de eeuw.

Poortvliet was voor de gemeentelijke herindeling op het eiland Tholen van 1 juli 1971 een zelfstandige gemeente met een oppervlakte van ca.3136 ha. Op dit grondgebied wonen ca. 1700 inwoners. Naast het dorp Poortvliet zijn er de buurtschappen: Kruytenburg, Strijenham, Oud-Kerkhof, de Rand en Malland.

Startpunt: parkeerplaats Sint-Pancratiuskerk
Lengte: 5,2 km
Bewegwijzering: Groene bordjes met gele richtingspijlen met icoontje van de Sint-Pancratiuskerk

Back To Top