Ga naar hoofdinhoud

Vissen en rapen op Tholen

Vissen op Tholen

Een versere vis dan uit het Oosterscheldewater kunt je niet vangen. Zoutvissers houden van Zeeland. Met name het Eiland Tholen en Sint Philipsland zijn een eldorado voor zoutvisssers.  Door het zuivere water zijn de vissen erg gezond. Tong, bot, makreel en geep zijn enkele voorbeelden van eetbare vissen die je zelf uit dit water kunt halen, mits deze aan een minimale maat voldoen. Ga je de uitdaging aan?

Op Sint Philipsland vormen de koppen van de voormalige veerhaven Zijpe een schitterende plaats. Volop parkeerruimte en rust. Geep en zeebaars kun je hier verwachten. De zeebaarzen zijn hier vaak erg groot.

Op het eiland Tholen vind je talrijke zeer goede stekken. Bij Sint-Annaland op de dijkkop rechts van het haventje. Mooie geep. Die treft je ook aan bij de haveningang van Stavenisse. Achter Sint-Maartensdijk zijn de oude strekdammen prima stekken maar je staat daar niet vaak alleen. Geep en kleine zeebaars. Een uitgelezen visstek is de pier bij Gorishoek. Ook Strijenham biedt goede mogelijkheden.  De Oesterdam heeft bij tijd en wijle een ware invasie van geep, maar ook van surfers. Bovendien kun je in veel havens een vissersboot afhuren die je naar de beste visstekken brengt.

(de tekst gaat door onder de foto)

532df13ac7081

Rapen op Tholen

Ook liefhebbers van oesters en andere schelpdieren houden van Zeeland. Wist je dat de ‘Zeeuwse platte’ en de ‘Zeeuwse bolle’ oesters, ofwel de ‘creuse’  gekweekt in de Grevelingen en de Oosterschelde? En… je mag oesters ook zelf rapen! Een ervaring om nooit te vergeten!

Mosselen rapen
Wat is er leuker dan je eigen maaltijd mossels, kokkels, oesters, kreukels of scheermesjes bij elkaar rapen? Allemaal erg lekker en gewoon gratis te vinden op daartoe aangewezen plekken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in Bergsediepsluis ten zuidwesten van Tholen stad en De Pluimpot bij Sint Maartensdijk.

Mag je zomaar schelpdieren rapen?
Ja, dat is juist zo fijn: het is wettelijk toegestaan om per persoon maximaal 10 kilo schelpdieren voor eigen gebruik te rapen. Maar er zijn wel restricties: alleen op de bij laag water toegankelijke stukken en buiten de commerciële mossel- of oesterpercelen mag je ze rapen. Oesters liggen dan lijdzaam te wachten tot er weer water is, kokkels en scheermesjes graven zich in en spuwen af en toe water naar boven, mosselen houden zich vast aan rotsen of aan elkaar. Op sommige plekken kun je ze allemaal in overvloed rapen. De kleine kreukeltjes kun je ‘plukken’ op kademuurtjes en tussen stenen en rotsblokken.

Hoe eet je schelpen?
Rauwe schelpen houden hun klep stijf dicht. Door verhitting gaan ze vanzelf open. Schelpen die al open zijn, moet je weggooien. Hoewel je oesters meestal rauw eet, met een drupje citroen en versgemalen peper, kun je ze ook prima stomen of bakken. Het openen van rauwe oesters (met een oestermes) moet je leren! Mosselen, kokkeltjes, scheermesjes en alikruiken worden meestal kort gekookt of gestoofd, maar ook die kun je rauw eten. Zeeuwen eten kreukels met krentenbrood. Met een kromme naald peuter je de diertjes uit de schelp, lekker priegelwerk.

Zit er geen zand in?
Ja. Daarom kan je wilde mosselen, kokkeltjes en scheermesjes het beste eerst een paar uur in schoon water leggen, dan spugen ze het zand in hun schelp uit. Gekweekte mosselen bevatten meestal geen zand, omdat ze al door de kweker zijn ‘verwaterd.’

Tips bij het rapen van Oesters

  • Doe vooraf goed onderzoek naar vervuilde oesters en parasieten. Voordat je oesters verzamelt, oriënteer je op internet!
  • Vermijd open of gebroken oesters, waar krabben uitkomen, oesters met een rare vorm, stinkende exemplaren of oesters onder zeepokken. Onze ogen en neus zijn onze beste gids. Als je twijfelt, eet het niet.
  • Verzamel alleen wat je wilt consumeren. Je mag 10 kilo meenemen, maar waarom zou je dat doen als je later de helft weggooit?
  • Verzamel alleen op plaatsen waar het is toegestaan. Op de site van Het Nationaal Park De Oosterschelde vind je de plekken waar je geen boze oesterkwekers achter je aankrijgt!
  • Kies een schone en zuivere plek om oesters te verzamelen. Olie op het water of zwarte modder op de bodem betekent meestal een slechte kwaliteit van de oester. Het is ook niet aanbevolen om dicht bij een haven of industriegebied te verzamelen.
  • Verzamel in de regel tijdens de periode met een “r” in de maand (september tot april). In de zomer of bij een erg warm voorjaar kunnen oesters melkachtig vocht produceren.
  • Verzamel de oesters die bij laag water net boven water liggen. Ze hebben dan het meest verse water in zich en blijven langer vers. Neem ze niet mee als je twijfelt over de tijd dat ze uit het water zijn.
  • Verzamel kleinere oesters (ongeveer 8-10 cm) voor rauwe consumptie en grotere exemplaren (> 20 cm) om te stomen of te gratineren. Oesters groter dan 20 centimeter zijn er, maar moeilijk te openen.
Back To Top