skip to Main Content

Woaidaehen op Grôôt Pesôôt

Begin jaren 70 werd op ’t Veer in Oud-Vossemeer een carnavalsvereniging opgericht. Dit gebeurde in het café dat daar destijds stond. Dit café stond op een steenworp van de zogenaamde ‘Vlooienberg’. Als snel werd de naam van de vereniging verzonnen: De Vlôôientrappers. Aangezien het aantal organisatoren steeds iets kleiner werdt, moest de vereniging na een aantal jaar helaas stoppen.

In de jaren 80 gingen veel Vosmeerders carnaval vieren in Nieuw-Vossemeer en Halsteren. Daar ontstond, op een zondagmiddag in het Halsterse café Dorps Koffiehuis, het idee om het carnaval in Oud-Vossemeer weer nieuw leven in te blazen. Frank Hommel, Alfred Vis en Hans Etienne waren de initiatiefnemers en al snel hadden ze een flinke groep mensen enthousiast gemaakt om deel uit te maken van de nieuwe carnavalsvereniging. Op 19 juli 1991 werd carnavalsvereniging Oud-Vossemeer opgericht. Tijdens de eerste bijeenkomst op 11 november 1991 werd de oude naam van de vereniging in ere hersteld: De Vlôôientrappers. Vosmeerse carnavalsvierders werden vanaf toen Vlôôien genoemd.

Sinds 1991 is het carnaval op ‘Grôôt Pesôôt’ een groot succes. De Vlôôientrappers zijn uitgegroeid tot een bloeiende vereniging die diverse evenementen organiseert voor honderden mensen, zowel groot als klein. Oud-Vossemeer kent vier dweilbands – Oemommenoe, De Lamsôôren, Bentje Betoetert en Luuze Leve – en diverse kleine bouwgroepen. Een echte Vlôôi kijkt altijd uit naar de Woaidaehen, de naam die het carnaval op Oud-Vossemeer gekregen heeft, maar ook naar het jaarlijkse Vlôôienkrantje of de CD. Historie, cultuur, humor en jeugd zijn belangrijke speerpunten van de vereniging.

Het motto van de Woaidaehen is ‘Me Klappe uut de Schole’. Dit motto geldt als kapstok voor alle evenementen die tijdens de carnavalsperiode georganiseerd worden. Na het afscheid van Prins Arjoan den Tweeden is sinds 11 november 2018 Prins Kevin de nieuwe prins van de Woaidaehen. Samen met Nar Silla, Boer Neuze en Pliessie Witte gaat hij voorop in het feest! Dit jaar staat ook in het teken van het afscheid van Pliessie Witte. Witte neemt na 22 jaar afscheid van de Woaidaehen, een bijzonder jubileum dat op elk evenement aan bod komt.

Het carnaval op Oud-Vossemeer is een groots dorpsfeest dat door jong en oud gevierd wordt. Vanaf 9 februari tot 2 maart staat het dorp in het teken van de leut! Wil je dit unieke feest meemaken, sluit dan aan bij de polonaise of kom kijken naar de optocht! Kijk ook eens op www.vlooientrappers.nl
’t is vrééd!

Agenda Woaidaehen 2019

Endjesdurpbal: Zaterdag 9 februari, 14.30 uur in Café de Hoop.
Verkiezing van het jeugdgevolg. Kinderen in groep 5, 6, 7 of 8 van de basisschool kunnen zich tot 7 februari opgeven bij de juf, meester of via secretaris@vlooientrappers.nl
Start periode geveltroffee.

Bezoek Jeugd’onk: Vrijdag 15 februari, 20.00 uur in De Vossenkuil.

Mosselpraetfestijn: Zaterdag 16 februari, 20.00 uur in De Vossenkuil.
Tonpraat en dweilavond in De Vossenkuil.

Stramme Vlôôienbal: Zaterdag 23 februari, 14.00 uur in De Vossenkuil.
Prins Kevin en zijn gevolg gaan op bezoek bij de stramme Vlooien van Grôôt Pesôôt.

Lampionoptocht: Donderdag 28 februari, 18.00 uur bij de Stasse Mispit.
Met de dweilbands en alle kinderen met lampion door het dorp. Aan het begin van de optocht wordt de winnaar van de geveltroffee bekend gemaakt. Aansluitend opwarmen en dansen in Café de Hoop.

Luusjesbal & bezoek basisscholen: Vrijdag 1 maart.
Alle kleine Luusjes zijn welkom op het Luusjebal, 9.30 uur in De Vossenkuil. Om 11.00 uur brengt Prins Kevin, zijn gevolg en Bentje Betoetert een bezoek aan St. Anthoniusschool en om 13.30 uur aan Die Heenetrechtschool.

Polderkoaitjesbal: Vrijdag 1 maart, 20.30 uur bij De Vossenkuil.
Verkleedbal en dweilen samen met de dweilbands.

Optocht: Zaterdag 2 maart, 12.49 uur Achter ‘t Durp.
Intocht, sleuteloverdracht door de Burgemeester en optocht door het dorp.
Inschrijven voor de optocht kan tot donderdag 28 februari via onderstaand formulier of via secretaris@vlooientrappers.nl

Vlóóiencircus: Zaterdag 2 maart, 15.00 uur in De Vossenkuil.
Feest met Prins Kevin, Nar Silla, Boer Neuze en Pliesie Witte! Met polonaise, toneelstukje, uitslag optocht en afscheid van het Jeugdgevolg. Ouders zijn van harte welkom in de foyer!

Vlóóienbal: Zaterdag 2 maart, vanaf 17.00 uur in De Vossenkuil.
Dweilen en afscheidsavond van Pliessie Witte!

Vellen van de Roos: Zaterdag 2 maart om 23.11 uur op de Stasse Mispit.
Op de Stasse Mispit wordt voor de laatste keer het lied van dit jaar en het lied van de Stasse Mispit gespeeld.

Back To Top