Ga naar hoofdinhoud
Schermafbeelding 2018-04-26 om 11.33.24

Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer

De Zeeuwse roots van de Amerikaanse presidenten

De stamvader van de familie Roosevelt van New York is Claes Martenszen van Rosevelt. Deze liet tussen 1650 en 1658 vijf kinderen dopen in de Nederduits Gereformeerde kerk in Nieuw-Amsterdam, een handelspost van de West-Indische Compagnie in Amerika. In 1655 kocht Claes er een boerderij op het eiland Manhattan. Zijn vrouw overleed in 1660 en was toen al weduwe. Nieuw-Amsterdam werd enkele jaren later veroverd door de Engelsen en groeide uit tot de wereldstad New York.

Claes Martenszen is uit de Republiek der Verenigde Nederlanden vertrokken naar de Nieuwe Wereld, zoals de kolonie in Amerika werd genoemd. Van het Zeeuwse eiland Tholen, waar tussen Poortvliet, Tholen en Oud-Vossemeer een hoek grond lag die al in 1481 als het Rosevelt bekend stond. Deze moet gezocht worden in het noorden van de Vijftienhonderdgemetenpolder, tegen de Kadijk en de Roolandsedijk. In het eerste kwart van de zeventiende eeuw bewoonde Pieter Jorisse op ’t Rosevelt hier een boerderij. Zijn vader woonde op de boerderij Hoogkamer in de polder Oud-Vossemeer. En Pieters zoon Joris Pieterse kocht in dat dorp in 1648 een boerderij. Een jongere broer van Joris was notaris in Tholen en werd tegen het einde van de zeventiende eeuw aangesteld als rentmeester van Vossemeer.

In verschillende ruimten van het Roosevelt Informatiecentrum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Oud-Vossemeer, de ambachtsheerlijkheid, oorsprong en stambomen van de Amerikaanse en Nederlandse Rooseveltfamilies en tenslotte de drie belangrijkste leden van de Amerikaanse tak: Franklin Delano, Theodore en Eleanor. Dit alles is gevestigd in het ambachtsherenhuis: het voormalige recht- en gemeentehuis van Oud-Vossemeer dat in de jaren 1767-1768 door de ambachtsheerlijkheid is gebouwd. In die tijd was mr. Johan Willem van Rosevelt één der ambachtsheren en vandaar dat in de schouw het wapen van de Nederlandse Van Roseveltfamilie te vinden is.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de website van Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer

In de nabij gelegen Brasserie Huys van Roosevelt kunt u meer informatie krijgen, naast natuurlijk iets lekkers van de uitgebreide menukaart. Kijk dus ook eens op www.huysvanroosevelt.nl

Back To Top